Într-o lume tot mai agitată, în care stresul, expunerea prelungită la ecrane și ritmul alert al vieții perturbă adesea somnul, găsirea unor metode naturale pentru a ne îmbunătăți odihna devine esențială. Melatonina, cunoscută drept „hormonul somnului”, joacă un rol crucial în reglarea ritmului circadian și în facilitarea unui somn profund și odihnitor. Deși organismul nostru produce în mod natural melatonină, anumite alimente pot stimula această producție sau pot furniza direct acest hormon, contribuind astfel la o calitate mai bună a somnului. În acest articol, vom explora șapte surse naturale de melatonină pe care le poți include în dieta ta pentru a te bucura de nopți liniștite și revigorante.
Ce să mănânci pentru un somn odihnitor: 7 surse naturale de melatonină
O soluție comună este administrarea de suplimente precum pastilele și pulberile de vânzare fără prescripție – care furnizează melatonina de care ai putea avea nevoie. Dar există o mulțime de alimente, inclusiv nuci și fructe, care te pot ajuta.
Indiferent de forma de melatonină de care alegi să beneficiezi, administrarea ei este cea mai eficientă seara, iar experții recomandă să incluzi alimente cu melatonină naturală în mesele finale ale zilei, pentru a-ți crește șansele de a avea parte de un somn odihnitor.
Fistic
Fisticul conține niveluri ridicate de melatonină, cu aproximativ 660 nanograme pe gram. Ca un bonus suplimentar, fisticul conține și triptofan (un aminoacid esențial), care poate ajuta suplimentar la calitatea somnului prin relaxarea și calmarea corpului.
Dacă acest lucru nu era de ajuns, fisticul mai conține 6 grame de proteine pe 30g, vitamine din complexul B și 3 grame de fibre. Nu este de mirare că sunt considerate una dintre cei mai sănătoase oleaginoase pe care le poți adăuga în dietă.
Cireșe acrișoare
Consumarea sucului de cireșe acrișoare a fost considerată ca având proprietatea de a îmbunătăți durata și calitatea somnului la adulții sănătoși. Încearcă să bei suc de cireșe acrișoare cu una sau două ore înainte de somn pentru a permite absorbția melatoninei.
Lapte și iaurt
Ambele opțiuni conțin în mod natural cantități mici de melatonină. De asemenea, ambele sunt bogate în triptofan, un aminoacid responsabil pentru producerea melatoninei și serotoninei, care reglează apetitul, somnul, dispoziția și durerea.
Banane
Deși bananele nu conțin direct niveluri mari de melatonină, sunt bogate în nutrienți care susțin producția de melatonină și calitatea generală a somnului, inclusiv magneziu, triptofan și vitamine din complexul B, care contribuie la sinteza melatoninei și îmbunătățirea somnului.
Este sugerat să mănânci o banană cu aproximativ o oră înainte de culcare, cu puțin unt de arahide, pentru reglarea zahărului din sânge și o doză de triptofan și magneziu, care joacă un rol în sănătatea inimii și oaselor, printre altele.
Ananas

Iubit pentru proprietățile lor antioxidante, vitaminele, mineralele și fibrele, ananasul poate furniza și o doză naturală de melatonină împreună cu serotonină, cunoscută și ca „hormonul fericirii”, și triptofan. Combinate, toate acestea pot contribui la îmbunătățirea calității somnului.
Oleaginoase
Oleaginoasele conțin atât melatonină, cât și magneziu, „care pot aduce beneficii în instalarea somnului, calmând corpul. Și datorită cantităților mari de omega-3 din aceste nuci, sunt, de asemenea, legate de sănătatea creierului, pentru persoanele cu declin cognitiv.
Dezavantajele melatoninei
Nu există multe dezavantaje în a consuma alimente bogate în melatonină și a le integra în dieta ta. Majoritatea alimentelor cu melatonină sunt, de asemenea, alimente integrale, bogate în antioxidanți.
Totuși, ar fi bine să fii atent la cantitate, în special pe timpul zilei, pentru a nu perturba ritmul circadian.
Pentru persoanele care suferă de boala de reflux gastroesofagian (GERD), consumul alimentelor bogate în melatonină prea aproape de ora de culcare pot declanșa refluxul și afecta negativ somnul.
Sursa: g4food