Cel mai bun espresso

1

Acum ceva vreme intru într-o cafenea-concept și cer un espresso. Domnișoara barista mi-l prepară și mi-l oferă, eu îi cer și zahăr, dar primesc o privire încruntată și o replică acidă, rostită apăsat: „Noi recomandăm să îl beți neîndulcit!”

De ce era barista așa supărată? Să vedem. Tehnic, espresso este băutura obținută prin trecerea apei fierbinți sub presiune prin cafeaua măcinată. Un espresso adevărat are o spumă consistentă și fină, fără bule de aer, în nuanțe brun-arămii.

Dacă este corect extras, espresso-ul trebuie să aibă o aromă florală, de fructe uscate, pâine prăjită și ciocolată, note ce se păstrează și la nivelul gustului și care durează minute bune după ce ai luat ultima gură. Atunci când bei un espresso, ar trebui să ai o senzație catifelată, rotundă, plină, fără nici un pic de astringență.

Prin urmare, de ce s-a încruntat barista când am cerut zahăr? Teoretic, avea dreptate
– un espresso conține, pe lângă uleiurile volatile responsabile pentru acea aromă intensă și inconfundabilă, și suficiente zaharuri, motiv pentru care nu ar mai trebui îndulcit suplimentar.

În paranteză fie spus, uleiurile volatile și zaharurile au o viață foarte scurtă: încep să se
degradeze după primele 15 secunde și dispar complet după numai un minut, „înghițite” de
aciditatea naturală a cafelei. Din această cauză espresso-ul se bea cât se poate de repede.
Dacă vreți să vă lungiți, atunci comandați un cappuccino pentru că laptele neutralizează aciditatea cafelei și împiedică descompunerea zaharurilor.

Și cu toate acestea, nu pot să mă abțin să mai pun puțin zahăr. Întâmplarea asta mi-a adus aminte de ceea ce spunea Robert Hicks, unul dintre cei mai mari Whisky Master Blender
din lume:
– Cum recomandați să se bea whisky-ul?
– Job-ul meu este să garantez ca whisky-ul nostru este la cea mai înaltă calitate și că livram în fiecare sticlă ceea ce am promis clienților noștri că vom livra. Voi îl puteți bea cum vă place: simplu, cu apă, cu gheață sau în orice altă combinație vă trece prin cap!

Vezi și: Miele CM7500, un espressor care se curăță automat

un comentariu

  1. […] Acum ceva vreme intru într-o cafenea-concept și cer un espresso. Domnișoara barista mi-l prepară și mi-l oferă, eu îi cer și zahăr, dar primesc o privire încruntată și o replică acidă, rostită apăsat: „Noi recomandăm să îl beți neîndulcit!” De ce era barista așa supărată?… Cititi mai multe aici: Cel mai bun espresso […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here