Centrala termică – ce criterii trebuie să iei în calcul la cumpărare

1

Centrala termică aduce multe avantaje și tot mai mulți vor să economisească și, în același timp, să mențină gradul de confort. Un consum energetic eficient al instalațiilor termice de tipul centralelor le crește trecerea în rândul consumatorilor.

Centrala termică, spre deosebire de sistemul centralizat, elimină unele neajunsuri, cum ar fi sistarea acestor căldurii și apei calde, dar și încărcarea facturilor lunare cu pierderile din rețea. Însă este important să alegi centrala termică potrivită, în caz contrar, investiția putând fi una inutilă.

Primul aspect de luat în seamă când consumatorul decide să cumpere centrala termică este dimensiunea casei. În funcție de suprafața utilă se calculează și necesarul termic – pentru garsoniere sau apartamente, chiar cu 4 camere – pot fi potrivite centralele pe gaz de 24 kW.

CITEȘTE ȘI Cum să construiești o casă ieftină cu mai puțin de 5000 de dolari

Pentru case, vile și locuințe cu suprafață mai mare sau cu mai multe etaje, este recomandată centrala termică de putere mai mare, cum ar fi cea de 50 kW. În mod sigur, dacă în astfel de case se instalează centrala termică de 24kW, nu se face o economie. Dimpotrivă, aceasta va fi solicitată în exces, și va consuma mai mult, dar, în același timp, ar putea pune în pericol proprietarii.

Și tipul de tiraj trebuie luat în calcul când se alege centrala termică pentru apartament sau pentru casă. Sunt centrale pe gaz cu tiraj normal, în care eliminarea noxelor are loc natural. Pe de alta parte, sunt disponibile și centrale pe gaz cu tiraj forțat. Specialiștii recomanda instalarea acestora din urmă pentru un plus de siguranță – evacuarea se face, în acest caz, prin intermediul unui ventilator, fiind eliminat riscul acumulării noxelor.

Este recomandat, la alegerea unei centrale termice pe gaz, și instalarea unui detector de gaze. Dacă senzorul detectează depășirea unui prag limită de metan în atmosferă, acesta închide robinetul de gaz.

CITEȘTE ȘI Model revoluţionar de casă. Poate fi construită în trei zile

Randamentul oferit de centrala termică este un alt aspect de care trebuie ținut când este aleasă. Alături de puterea termică, randamentul este foarte important – aici se recomandă centrala termică cu un randament cât mai ridicat (până la 98%), deoarece astfel de modele consumă eficient și asigură gradul de confort termic dorit la costuri avantajoase.

Centralele pe gaz cu tiraj forțat au prețuri ce pleacă de la 2.500 de lei, iar la cele pe gaz în condensare, prețul pleacă de la 3.000 de lei.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here