Cimbrul, planta care vindecă, parfumează și dă savoare

2

Cimbrul (Satureja hortensis) este una dintre cele mai folosite plante aromate ȋn bucătăria romȃnească. Aroma sa inconfundabilă ȋnvăluiește casele pe perioada sărbătorilor de iarnă, dar și ori de cȃte ori se pregătesc murături, fripturi, cȃrnaţi, mȃncare de fasole, mazăre, linte sau varză.

Mirosul frunzelor de cimbru era unul dintre cele mai persistente ȋn podurile bunicilor, poduri ȋn care uscau mentă, sunătoare, mărar, gălbenele și multe altele, proprietăţile plantei fiind cunoscute de secole.

Cimbrul face parte din familia Lamiaceae, familia mentei. Este originar din sud-vestul Asiei și sudul Europei, fiind ȋntȃlnit ȋn tot bazinul Mării Mediterane.

Este o plantă anuală care crește sub formă de tufă cu ȋnălţime de 40 cm. Frunzele liniare sau cu formă de lance, sunt lucioase, de un verde ȋnchis. Florile care se deschid ȋn perioada iunie-septembrie, au dimensiuni reduse, sunt grupate cȃte 3-5 și au culoare albă sau liliachie.

Vezi și: https://agroteca.ro/hreanul-planta-care-la-vechii-greci-valora-cat-greutatea-sa-in-aur

Cimbrul-ȋngrijire

Pentru a se dezvolta bine are nevoie de soare, soluri bogate ȋn substanţe nutritive, umede, dar bine drenate. Suportă și perioade de secetă și zone semi-umbrite.

Tufele se pot tunde primăvara devreme.

Se ȋnmulţește prin seminţe care se seamănă ȋn răsadniţe ȋn martie. Plăntuţele se mută ȋn grădină după prima săptămȃnă a lunii mai. Distanţa dintre ele trebuie să fie de 10 cm, iar dintre rȃnduri de 25 cm.

În grădină, alungă afidele, protejȃnd plantele din apropiere.

Ca plantă medicinală, ajută la digestie, tratarea tusei, cȃrceilor, ȋnţepăturilor de albine și a rănilor și la scăderea febrei.

Cimbrul de grădină se confundă deseori cu cimbrul de cultură (Tymus vulgaris) ce are un miros mai aspru și mai ȋnţepător care ȋl face să fie folosit numai ȋn medicina tradiţională.

În antichitate, acesta era considerat simbolul curajului, războinicii fiind ȋndemnaţi să ȋl consume sub formă de ceaiuri.

În prezent, frunzele și florile de cimbru se utilizează, alături de alte plante sălbatice, ȋn realizarea potpourri-urilor, amestecuri vegetale menite să parfumeze ȋncăperile.

Sursa foto: www.plantarium.ru

2 comentarii

  1. […] Cimbrul (Satureja hortensis) este una dintre cele mai folosite plante aromate ȋn bucătăria romȃnească. Aroma sa inconfundabilă ȋnvăluiește casele pe perioada sărbătorilor de iarnă, dar și ori de cȃte ori se pregătesc murături, fripturi, cȃrnaţi, mȃncare de fasole, mazăre, linte sau varză. Mirosul frunzelor de… Cititi mai multe aici: Cimbrul, planta care vindecă, parfumează și dă savoare […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here