Cireșul taiwanez, vedeta Sărbătorii Sakura

0

Cireșul taiwanez (Prunus campanula) este un copac cu scoarţă roșiatică care crește pȃnă la 5-8 m ȋnȃlţime și dezvoltă o coroană de pȃnă la 6 m lăţime. Ȋnflorește devreme, la ȋnceput de primăvară, avȃnd flori roz aprins, cu formă de clopoţei. Acestea sunt grupate cȃte 2-6 ȋn bucheţele și atrag o mulţime de insecte.

Frunzele sale sunt verzi, ovat-lanceolate, zimţate pe margini. Toamna devin aurii sau bronz-purpurii fiind deosebit de atractive.

Fructele sunt roșii, conice, considerate delicioase de multe păsări.

Planta este originară din Taiwan, China și Vietnam, dar a fost introdusă ȋn ca specie decorativă ȋn UK, Statele Unite, Australia, Japonia și Noua Zeelandă.

Ȋn mediul natural se ȋntȃlnește la altitudini de 500-2000 m, ȋn margini de pădure și ȋn văi și este din ce ȋn ce mai rară deoarece produce un număr redus de seminţe, ȋntr-o perioadă scurtă, iar acestea sunt consumate de păsări.

Este o plantă căutată pentru decorarea curţilor și parcurilor fiind  adaptabilă, rezistentă, cu mare importanţă ornamentală.

Vezi și: Sakura ciresilor Japonia

Cireșul taiwanez -ȋngrijire

Cireșul taiwanez preferă solurile bine drenate, expuse soarelui, orientate N-S, S-E sau S-V, cu pH moderat acid. Nu necesită toaletări pentru a ȋnflori.

Se ȋnmulește prin seminţe.

Dacă se alege varianta plantării puieţilor, se va ţine cont de următoarele reguli:

  • se vor alege puieţi viguroși care se vor planta la ȋnceput de toamnă
  • se vor tăia rădăcinile rupte
  • rădăcinile nu se vor scutura de pămȃnt ȋnainte de plantare
  • se va săpa o groapă cu un diametru dublu faţă de cel al rădăcinii

Deși durata de viaţă a acestei specii este destul de redusă, 10-15 ani, cireșul taiwanez este foarte apreciat fiind de exemplu, una dintre vedetele sărbătorii cireșilor din Japonia-Sakura care se află ȋn plină desfășurare.

Sursa foto: www.cabi.org

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here