Clădirile care nu lasă umbră. Oraşele viitorului ar putea fi mult mai luminoase graţie acestui truc

0

Într-o metropolă modernă, numărul mare de zgârie-nori înseamnă că o bună parte a oraşului va fi acoperită de umbră. Pentru a contracara acest efect, firma londoneză de arhitectură NBBJ a proiectat genul de clădire care nu lasă umbră, doi zgârie-nori care funcţionează după acest principiu urmând să fie ridicaţi în Londra.

Pentru a realiza acest efect, arhitecţii au proiectat două clădiri care lucrează în tandem. Una dintre clădiri va fi acoperită de oglinzi, care, curbate în mod adecvat, vor reflecta lumina soarelui pentru a acoperi umbra lăsată de cealaltă clădire.

Graţie formei clădirii şi curburii oglinzilor, lumina reflectată va putea să urmărească umbra lăsată de cealaltă clădire pe tot parcursul zilei.

„Relaţia dintre soare şi umbră va fi replicată de relaţia dintre cele două clădiri”, a declarat Christian Coop, director de design al firmei de arhitectură. Acesta a dat asigurări că lumina reflectată pentru a alunga umbra va fi una difuză, care nu este periculoasă pentru cetăţeni.

NBBJ spune că acest tip de design al clădirilor s-ar putea dovedi foarte util în viitor, dată fiind rata accelerată cu care zgârie-norii sunt construiţi. 2014 a fost anul în care s-au ridicat cele mai multe clădiri de tip zgârie-nor, cantitatea de umbră în oraşe crescând simţitor.

Oglinzile sunt deja folosite pentru a reduce cantitatea de umbră din oraşe. În Norvegia, o oglindă reflectorizantă de 17 metri în diametru a fost montată pe un munte cu scopul de a lumina o parte a unui oraş care, de obicei, era umbrit de vârful muntelui.

london-skyscraper

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here