Miracol financiar: Credit ipotecar pe 20 de ani cu dobândă 0%

1

O bancă din Danemarca a început să ofere credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă fixă zero. Aici, găsim și cea mai lungă perioadă în care dobânda de politică monetară a băncii centrale este negativă. 

Astfel, nu este de mirare că danezii sunt cetățenii europeni care au la dispoziție cele mai vase spații de locuit pe cap de locuitor. La polul opus se află România.

Eurostat arată că 45,8% din populația din România trăia în locuințe supraaglomerate în 2019, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, 17,2% din populație trăia în astfel de gospodării. Trendul autohton este în continuare descendent: în 2018, datele arătau că 46,3% din populația din România locuia în case neîncăpătoare, iar în 2010 – 52%.

La capătul opus, cele mai scăzute rate de supraaglomerare s-au înregistrat în Cipru (2,2%), Irlanda (3,2%), Malta (3,7%) și Țările de Jos (4,8%).

Nordea Bank, banca cu dobândă de 0%

Începând de marţi, clienţii din Danemarca ai băncii Nordea Bank pot obţine astfel de credite, care au un cupon mai mic decât cel pentru titlurile de stat pe 10 ani emise de Trezoreria SUA.

Vezi și Creditul pentru locuinţă: detaliile importante, pe care banca nu ţi le spune

În contextul mondial actual Danemarca se diferenţiază prin faptul că a păstrat mai mult decât orice altă ţară o dobândă negativă de politică monetară. În 2012, Banca centrală din Danemarca a decis să reducă dobânda de referinţă la un nivel mai mic de zero iar de atunci încoace debitorii danezi s-au bucurat de o scădere continuă a costurilor cu împrumuturile.

Ideea, care odată părea de neconceput, să te împrumuţi pentru două decenii fără să plăteşti dobânzi, vine într-un moment în care oficialii băncilor centrale evită să majoreze costul creditului. Potrivit unei analize efectuate de Bloomberg, nicio mare bancă centrală din Occident nu va majora dobânzile în acest an.

Danske Bank A/S, cea mai mare bancă din Danemarca, analizează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe 20 de ani fără dobândă.

„Cererea există”, spune Lisa Bergmann, economist şef la Nordea Kredit, care susţine că aceste obligaţiuni ar putea să genereze o cerere record.

Vezi și Japonia: Un ton roşu uriaş vândut cu 200 de mii de dolari

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here