Coacăzul ornamental, arbustul care atrage păsările colibri

1

Coacăzul ornamental (Ribes sanguineum) este un arbust originar din vestul Americii de Nord. Prin frumuseţea florilor sale şi-a cuceri un bun renume ȋntre pasionaţii de grădinărit şi a fost introdus ȋn Europa şi Australia.

Numele speciei provine de la cuvintele ribes care ȋnseamnă “cu gust acid” şi sanguineum , „de culoarea sângelui”.

Creşte până la o ȋnălţime de 2m şi se ȋntinde până la 1,5 m lăţime, dimensiuni pe care le atinge după vârsta de 5 ani. Scoarţa sa este gri-maronie. Frunzele sale sunt palmate, cu lungime de 7 cm. Primăvara răspândesc un miros puternic, specific.

Ȋnfloreşte devreme, mugurii ȋncepând să se coloreze prin februarie-martie, iar ȋn aprilie aparând florile roşu-roz, grupate ȋn inflorescenţe de tip racem. Fiecare inflorescenţă are ȋntre 5-30 flori cu câte 5 petale. Acestea răspândesc un parfum dulce care aminteşte de vanilie.

Prin luna iulie apar fructele, bace de culoare vişiniu ȋnchis, alungite, mici, având numai 1 cm lungime. Gustul lor este fad.

Vezi si: https://casoteca.ro/un-arbust-plin-de-flori-primavara-si-de-fructe-aurii-toamna/

Coacăzul ornamental-cum se ȋngrijeşte

Coacăzul ornamental preferă soluri umede, dar bine drenate, expuse soarelui. Poate creşte şi ȋn spaţii semiumbrite. Se dezvoltă atât pe soluri argiloase, cât şi calcaroase sau nisipoase. Tolerează expunerea la vânturile şi salinitatea crescută din zonele maritime. Este rezistent la geruri de până la -25 grade Celsius.

Dacă este necesară, se recomandă ca tunderea să se realizeze după perioada de ȋnflorire.

Se foloseşte la realizarea gardurilor vii, ȋn plantaţii masive pentru oprirea alunecărilor de teren, ȋn grădini informale, dar şi ȋn ghivece pentru decorarea teraselor.

Florile atrag o mulţime de insecte, iar ȋn regiunea de origine sunt vizitate de micuţele păsări colibri.

De-a lungul timpului, au fost obţinute numeroase varietăţi cu flori ȋn diverse nuanţe de alb, roz şi roşu. Iată numai trei dintre acestea:

Coacăz ornamental Koja, cu flori roz, de formă tubulară sau de clopoţei, solitare sau grupate ȋn raceme.

Coacăz negru White Icicle, cu flori albe şi frunze lobate, de un verde ȋnchis.

Coacăz ornamental Poky’s Pink, cu flori roz deschis.

Sursa foto: Wikipedia

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here