Canicula cere măsuri în casă dar și în grădină. Vezi cum poți răcori încăperile în care trăiești

O casa bine izolată termic va fi mai răcoroasa vara și mai călduroasă iarna

0

În zilele de caniculă, sigur ne vom simți inconfortabil pentru că indicele de confort termic va depăși valoarea de ”80”. Dar, ce este acest indice?

Formula este greu de digerat, dar noi o avem aici:

ICT = (T x 1,8 + 32) – (0,55 – 0,0055 x U) [(T x 1,8 + 32) – 58)]

Totuși, umiditatea relativă a aerului poate sa urce în locuințele din Sudul României, în București, de exemplu, în jurul a 70%. La o asemenea umiditate se ajunge ușor la valoarea de ”80”, adică indicele de unde se pierde confortul termic, de la temperatura de 29,1 grade.

Dacă noi calculăm aceeași valoare de 80 la o umiditate de 40%, o găsim la o temperatura de 32,7 grade Celsius.

Deci, dacă micșorăm umiditatea aerului de la 70% la 40%, deja simțim o senzație de confort echivalentă cu scăderea cu 3,6 grade a temperaturii.

Un dezumidificator poate extrage din aer în jur de 16-20 L de apă/zi și poate deservi o suprafață de 30-35 mp. Aparatele de aer condiționat au funcția de dezumidificare, pe lângă cea de răcire.

Aerisirea nocturnă

Temperatura de confort în interior este de 25-26 de grade în perioada de vară, iar la casele cu inerție termică mare construite din căramidă și beton, ajută mult dacă în timpul nopții se aerisește bine casa. Evident că ziua trebuie închise ferestrele, ar fi util să reușim și umbrirea ferestrelor.

Un ventilator suficient de puternic este extrem de util ca să creeze subpresiune într-un colț al casei, lucru legat de deschiderea unei ferestre în altă cameră pentru a se va crea un curent de aer.

Izolarea termică a casei

O casa bine izolată termic va fi mai răcoroasa vara și mai călduroasă iarna. Se știe ca o cameră amplasată la demisol, nu au nevoie de aer condiționat pentru ca primească răcoare din pământ.

La o adâncime de 7 m temperatura este constanta tot timpul anului, în jur de 10 grade celsius.

Bariera contra căldurii din mansardă

Pentru mansarde, se montează între vata minerală și placa de gips carton o folie de aluminiu. Aceasta joacă rol atât de bariera contra vaporilor, cât și de bariera contra radiaților solare.

Toate astea pentru că, de la soare, căldura se transmite prin convecție (prin aer) și prin radiație.

Ventilatoare cu vapori de apa

Pe terase se pot folosi ventilatoare care eliberează vapori de apă. Vaporii se evaporă cu absorbție de căldura și dau senzația de răcoare.

Căldura de la electrocasnice

Ar trebui oprit orice electrocasnic care nu folosește și care degajă căldură (televizor, calculator etc.). Doar dimineața sau seara trebuie folosit cuptorul, cuptorul cu microunde sau plita.

Știm cu toții că spălatul vaselor sau folosirea dusului degajă căldură, deci trebuie luate în calcul.

Mai mult, omul are un flux de 50-100 W în funcție de tipul activității.

Ventilație cu recuperare de căldura

Prin folosirea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură, aerul fierbinte și proaspăt de afară, intră în casă răcit de cel care iese din casă și de un chiller, uniform distribuit, și suflat la o temperatură ideală de 21 de grade.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură de la Atrea, utilizate de Therme Bucureşti  cel mai mare complex de wellness din Europa

Podul aerisit

Pentru cei care locuiesc la casa și au noroc de pod, este recomandat ca podul să fie aerisit și ziua, și noaptea. Este nevoie de doua ferestre pe fațadele opuse care să creeze curent de aer.

Ziua, accesul spre pod trebuie închis.

Prin aplicarea unui mixt de soluții se poate ajunge la confort pentru perioade de caniculă.

Un purificator cu Plascmacluster, noi l-am găsit la SHARP

Pentru reglarea umidității este extrem de eficient un purificator Sharp. MAi ales acum, în timpul unei pandemii neiertătoare, cine și-a procurat un astfel de aparat poate să beneficieze, dincolo de lipsa de bacterii, virusuri sau chiar mirosuri din casă, și de aer aproape condiționat.

Un astfel de purificator are un rezervor în care se pune apă, dar în condiții de caniculă se poate umple cu cuburi de gheață, astfel aerul filtrat permanent și curățat de orice impurități va ieși din aparat și foarte rece!

Sigur, poți pur și simplu să pui un ventilator să bată spre colgelatorul deschis, dar asta ar putea să strice aparatul, plus că acesta, lucrând din greu, va produce căldură pe măsură.

Spor la treabă…

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here