Casa ecologică pe două etaje ascunsă în totalitate sub pământ

1

Nu te lăsa păcălit de grădină. Sub această peluză îngrijită se află un conac subteran de lux uimitor, cu puternice prerogative ecologice. Proiectată de arhitectul James Bell, această casa ecologică pe două etaje ascunsă în totalitate sub pământ, denumită Perdu, se află în localitatea Bowdon din Manchester.

2

Casa circulară este scăldată într-o cantitate surprinzătoare de lumină naturală şi are un consum de energie aproape de zero mulţumită colecătorii apei pluviale, a sistemului de încălzire a apei prin ţevi solare şi a unei pompe de căldură geotermală. Are până şi un tobogan cu apă care permite locatarilor să alunece din dormitor direct într-o piscină subterană.

3

Compania britanică Huntsmere and NC Homes a dezvoltat conacul Perdu, care este scos la vânzare la un preţ orientativ de 2 milioane de lire sterline; totuşi, este posibil ca locuinţa să se fi vândut deja. Potrivit publicaţiei Messenger, Hutsmere a optat pentru dezvoltarea subterană pentru a evita restricţiile de construcţie din zona protejată Bowdon, decizie care a fost aprobată de comitetul de urbanism din Trafford. Locuinţa subterană are un plan radial realizat în jurul unui atrium central şi, pe lângă puţurile de lumină dispuse pe patru nivele, permite pătrunderea luminii naturale.

4

Locuinţa subterană este accesibilă printr-o grădină privată încastrată de un gard viu. O scară interioară permite accesul la primul nivel, care cuprinde spaţiile de zi, inclusiv bucătăria, camera de zi, sala de mese şi dormitorul matrimonial cu dressing şi baie proprie. Camerele triunghiulare se aranjează în jurul atriumului central. O a doua scară interioară oferă acces spre nivelul secundar. La acest etaj au fost amenajate un bar în piscină, vestiare, jacuzzi, sală de sport şi două dormitoare suplimentare, ambele cu dressing şi baie proprie.

5

Inovatoarea casă Perdu urmăreşte, de asemenea, să includă cele mai înalte standarde în designul din surse regenerabile pentru a atinge un consum de energie aproape de zero. Elementele prietenoase cu mediul includ o pompă geotermală, ventilaţie de ultimă generaţie şi sistem de recuperare a căldurii pierdute, recoltare a apei pluviale, un sistem de ţevi solare pentru apa caldă şi un sistem de iluminare eficient energetic pe bază de becuri care consumă cu 80% mai puţină electricitate decât un sistem standard.

6

Deoarece clădirea este subterană, ea beneficiază de proprietăţile izolatoare ale pământului, care menţin căldura natural pe timp de iarnă şi oferă răcoare în timpul verii.

7

SURSA: Inhabitat

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here