Crinul fermecat, o plantă care iubește ploaia

3

Crinul fermecat (Zephyranthes rosea) este o plantă perenă, erbacee, răspȃndită din America de Nord pȃnă ȋn America de Sud. Se mai numește și crinul ploii. Face parte din familia Amaryllidaceae.

Denumirea știinţifică provine din limba greacă și ȋnseamnă “floarea vȃntului din vest”.

Florile sale roz, orientate spre cer, cu șase petale, au un diametru de circa 3 cm. Acestea ȋnfloresc ȋncepȃnd cu finalul verii și continuă pȃnă toamna tȃrziu. Rămȃn deschise doar cȃteva zile, dar prin parfumul și culoare lor atrag o mulţime de insecte.

De obicei, apar după perioade cu ploi abundente, de unde  și una dintre denumirile cu care este cunoscută specia. Fructele sunt de tip capsulă cu tri muchii, iar seminţele sunt mici, negre, plate și lucioase.

Tulpina crinului fermecat nu crește mai mult de 15-20 cm, iar frunzele sale asemănătoare ca aspect unor fire de iarbă, au culoare verde strălucitor.

Există și varietăţi cu flori galbene și portocalii: Apricot Queen, Big Shot, Bombay, La Buffa rosea, Pink panther, etc.

Ȋn zone precum India, China, Peru și numeroase ţări din Africa, specia a fost folosită ȋn medicina tradiţională pentru tratarea infecţiilor virale, durerilor de urechi, a diabetului, etc. Această utilizare are la bază substanţele pe care le conţine: alcaloizi, steroli, acizi grași, flavonoide, etc.

Vezi și: Floarea de sah, o floare cu aspect surprinzator

Crinul fermecat-ȋngrijire

Crinul fermecat este o specie relativ ușor de ȋngrijit. Preferă soluri umede, dar bine drenate, cu pH ușor alcalin, ușor acid sau neutru.

Se ȋnmulţeste prin seminţe și bulbi care trebuie scoși din pămȃnt și depozitaţi peste iarnă ȋn zone bine aerisite, răcoroase. Dacă planta este crescută ȋn ghiveci, nu se va uda peste iarnă și se va așeza ȋntr-un loc răcoros, dar ferit de ȋngheţ.

Se folosește ȋn grădini de tip rocărie, grădini mediteraneene, grădini de ploaie, grădini pentru fluturi, borduri florale sau ronduri.

Planta este toxică, florile, frunzele, tulpina și rădăcina conţinȃnd substanţe otrăvitoare.

Sursa foto: www.alchetron.com, www.pacificbulbsociety.org

3 comentarii

  1. […] Crinul fermecat (Zephyranthes rosea) este o plantă perenă, erbacee, răspȃndită din America de Nord pȃnă ȋn America de Sud. Se mai numește și crinul ploii. Face parte din familia Amaryllidaceae. Denumirea știinţifică provine din limba greacă și ȋnseamnă “floarea vȃntului din vest”. Florile sale roz,… Cititi mai multe aici: Crinul fermecat, o plantă care iubește ploaia […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here