Crinul flacără, floarea națională a statului Zimbabwe

0

Crinul flacără (Gloriosa superba) sau crinul căţărător este o plantă perenă, agăţătoare, originară din sudul Africii şi sud-estul Asiei unde se ȋntâlneşte ȋn zone de coastă, margini de pădure şi câmpii. Este floarea naţionalǎ a statului Zimbabwe.

Specia face parte din familia Colchicaceae, familia brȃnduşelor.

Ȋnfloreşte vara, din noiembrie până ȋn martie, florile având 6 petale cu două culori, galben şi stacojiu. Când ȋncep să se veştejască, devin portocaliu aprins. Petalele sunt curbate spre interior şi au margini ondulate, asemănarea cu o flacără fiind uşor de observat.

Primăvara, din fiecare tubercul, pornesc 1-6 tulpini cu lungime de 1,5-2m. Acestea se usucă la finalul verii. Frunzele sunt verzi, lucioase, terminate cu un cârcel. Acesta ajută la prinderea pe diverse suprafeţe.

Fructele sunt alungite, verzi, lucioase, sub formă de capsule unite cȃte 3. Se coc ȋn 6-10 săptămȃni eliberȃnd seminţele roşii, rotunde, cu un diametru de 0.5 cm.

Toate părţile plantei sunt extrem de toxice! Ingerarea lor duce la deces, iar contactul cu seva la apariţia unor iritaţii ale pielii. Motivul cosntă ȋn faptul că tulpina, frunzele, florile şi mai ales tuberculii, conţin colchicină, un alcaloid folosit ȋn fabricarea unor medicamente.

În mediul natural, tuberculii sunt consumaţi de porcii spinoşi.

Vezi şi: https://casoteca.ro/cioc-de-papagal-o-planta-din-insulele-canare/

Crinul flacără- ȋngrijire

Crinul flacără se plantează ȋn soluri bogate ȋn substanţe nutritive, expuse soarelui sau parţial umbrite. Primăvara şi vara se va uda din abundenţă.

Trebuie lăsat să se ȋntindă pe tufişuri şi copaci şi să i se pună la dispoziţie un fir de sfoară sau sȃrmă pe care să se urce. Nu se va prinde de araci sau grilaje confecţionate din scȃnduri, iar creşterea ȋi va fi afectată dacă se va ȋncerca corectarea direcţiei de ȋntindere.

Se ȋnmulţesc prin seminţe care germinează la o temperatura de 20-25 grade Celsius, dar nu mai ridicată. De la plantare pȃnă la apariţia noilor plăntuţe pot trece ȋntre 2 sătămȃni şi 9 luni. Deşi creşterea este rapidă, planta va ȋnflori prima oară abia după 3-4 ani.

Se recomandă ca ȋn sezonul rece, pămȃntul să fie menţinut uscat pentru a se evita putrezirea tuberculilor.

Crinul flacărăse dezvoltă bine ȋn ghivece.

Sursa foto: www.visoflora.com

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here