Cum să decorezi o încăpere cu tavan înalt

0

Amenajarea unei camere cu tavan înalt nu este cu mult mai dificilă decât a unei încăperi cu dimensiuni obişnuite, insă trebuie să fii mai creativ și să alegi paleta de culori, mobilierul şi iluminatului ambiental potrivite. În continuare îți oferim câteva sfaturi în acest sens:

Regula treimii

La fel ca în fotografie, împarte vizual peretele în trei părţi egale când decorezi, pentru a obține echilibru şi, în cele din urmă, succes. Privind de jos în sus, imaginează-ți camera ca având trei niveluri de design diferite. Pe primul îl poți decora cu lambriuri, pe al doilea cu tablouri, iar pe al treilea ar trebui să îl lași așa cum este. Mobilierul va trebui așezat în treimea inferioară.

tavan2

Culori

Tavanul pictat în culori mai întunecate decât pereţii va reduce din înălțimea încăperii. Nu uita de picturi – ele dau viaţa şi nobleţe camerei, reducând totodată aspectul de pereți înalți, cu condiția să fie amplasate la nivelul ochilor. Dacă preferi să vopsești un singur perete cu o culoare îndrăzneaţă, tavanul şi celelalte ziduri nevopsite vor părea conectate la un nivel diferit.

tavan5

Iluminare

Deși aplicele sunt la modă, candelabrele completează cel mai bine camerele înalte și le poți folosi pentru a delimita anumite spații. De exemplu, trei candelabre amplasate în living vor separa vizual lounge-ul, bucătăria și sufrageria.

tavan3

Draperii

Draperiile lungi sau medii reduc senzația de spațiu impersonal pe care o creează de obicei încăperile înalte. Este recomandat să folosești draperii care acoperă peretele de sus până jos și trebuie să ai în vedere că nuanțele închise “micșorează” spațiul.

tavan6

Grinzi decorative

Grinzile decorative sunt potrivite pentru tavanele înalte deoarece pot reduce acest efect. Culorile şi modelele folosite au acelaşi impact asupra înălţimii camerei precum dungile orizontale – ele extind spaţiul vizual şi sunt foarte atractive. O idee bună este să folosești și texturi pentru tavan, pentru ca încăperea să pară mai puțin înaltă.

tavan

De evitat

Nu decora locuința cu piese de mobilier mici și accesorii inutile, ci folosește obiecte mari și nu aglomera camera. Nu plasa tablourile mai sus sau mai jos de nivelul ochilor. Dacă vrei să ocupi spațiul din treimea superioară a unui perete, folosește un ceas sau sculpturi abstracte.

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: freshome.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here