Cum îți echipezi bicicleta pentru sezonul rece? 5 recomandări

0

Odată cu venirea iernii, mulți bicicliști consideră încheiat sezonul pe două roți și caută alte mijloace de deplasare, mai confortabile. Dacă și tu te numeri printre cei care cred că sezonul rece nu e potrivit pentru plimbările cu bicicleta, să știi că te înșeli. Nu doar că vei rata niște experiențe minunate, dar și sistemul tău imunitar s-ar putea să sufere dacă nu îl antrenezi să se descurce la temperaturi mai joase. 

 

Adaptarea bicicletei la sezonul de iarnă presupune câteva operațiuni simple, dar care vor elimina situațiile ce pot cauza disconfort. Ține cont de recomandările de mai jos și te vei putea bucura de o iarnă pe două roți, plină de satisfacții. 

  1. Montează anvelope de iarnă

La fel ca la mașină, vei avea nevoie de un set de anvelope speciale pentru vremea rece. Acestea te vor ajuta să eviți derapajele și să te bucuri de o aderență mai bună cu asfaltul. Asta înseamnă că nu vei fi limitat la o viteză inferioară ci vei putea să parcurgi așa cum îți dorești kilometrii pe care îi ai în față. Zăpada nu va fi nici ea un inconvenient, deoarece anvelopele de iarnă au caneluri speciale, care permit deplasarea cu ușurință, chiar în condiții de polei. Un secret pe care trebuie să îl cunoști este că presiunea anvelopelor trebuie să fie mai mică în sezonul rece. Acest detaliu ajută la aderență și permite deplasarea pe orice tip de carosabil. Vei putea să admiri decorațiunile cu brazi artificiali de Crăciun din parc, dar vei putea și să mergi pe marile bulevarde din centrul orașului. 

  1. Montează lumini puternice

În sezonul rece, ziua este mai scurtă, asta înseamnă că majoritatea drumurilor de dimineață sau de după amiază vor fi făcute în întuneric. Pentru o deplasare confortabilă și în siguranță, montează un set de lumini de zi și unele de noapte. Luminile de zi sunt necesare pentru ca șoferii și alți participanți la trafic să te vadă cu ușurință, în timp ce luminile de noapte sunt utile pentru a-ți lumina drumul. Poți opta pentru montarea luminilor atât pe bicicletă cât și pe cască (în față) sau pe rucsac (în spate). 

  1. Montează frâne de iarnă

Acestea sunt special create pentru un rezultat maxim în condiții de umiditate, noroi sau zăpadă. Ideale sunt frândele cu disc, ce au montate plăcuțe speciale pentru vreme umedă. Pe lângă performanțele ridicate la reducerea vitezei, aceste plăcuțe sunt mai rezistente, reprezentând o investiție inteligentă. 

  1. Montează apărători de noroi

Acest accesoriu este mai mult pentru tine, decât pentru bicicletă. Dacă vrei să îți ferești hainele și încălțămintea curate, niște apărători de noroi sunt tot ce ai nevoie. În plus, componentele bicicletei vor fi ele ferite de murdărie și umezeală, iar asta le va face să dureze mai mult. Sunt recomandate aripile cu clips, care se montează la tija scaunului, în special pentru zilele cu zăpadă abundentă. 

  1. Montează un mini portbagaj

Iarna există variații destul de bruște ale condițiilor meteorologice, așa că trebuie să fii pregătit în permanență. Chiar dacă pleci dimineața pe o vreme uscată, până seara totul se poate schimba într-o clipă. Pentru a nu fi surprins nepregătit de ploaie sau alte intemperii, este recomandat un mini portbagaj în care să păstrezi o pelerină de ploaie, o căciulă, mănuși, dar și o câteva scule importante. 

 

Pe toată durata iernii este recomandat să verifici periodic rulmenții și să ungi lanțul cu un lubrifiant umed sau pe bază de ceară. Frânele trebuiesc și ele ținute sub observație, pentru evitarea oricăror surprize neplăcute în timpul plimbărilor cu bicicleta. Va trebui să ștergi zilnic bicicleta cu o lavetă uscată, pentru a preveni uzura, rugina și a îndepărta sarea acumulată de pe carosabil, ce poate duce la coroziuni. 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here