Cum să ai o grădină frumoasă într-un spațiu mic? 7 moduri de a avea o grădină adevărată într-un spațiu restrâns

0

Atunci când ne dorim o grădină primul lucru la care ne gândim este spațiul pe care îl avem la dipoziție. Chiar dacă nu avem un spațiu generos, nu este cazul să ne dezamăgim pentru că sunt multe posibilități de a ne creea propria grădină fie că locuim la casă dar avem puțin spațiu, fie că locuim la bloc și avem doar un balcon.

Și totuși ce este interesant la terase sau mini-grădini? Nu este nevoie să fie umplute cu multe plante aceste spații restrânse. Așadar dacă locuim la casă dar nu avem un teren prea mare sau într-un apartament și ne dorim un spațiu verde, balconul poate fi transformat într-o mini grădină cu ajutorul unor mici artificii. Pentru flori, plante aromatice sau câteva legume e suficient și un spațiu mai mic, în schimb, pentru a se dezvolta armonios, acestea au nevoie de o îngrijire adecvată.

În această situație există câteva metode pe care le voi exemplifica în continuare:

1. Mini grădină în curte
Când locuim la casă pe pământ și ne dorim un spațiu verde, putem transforma suprafața din jurul locuinței într-o mică grădină urbană. Ce presupune acest lucru: crearea unor zone bine delimitate vizual, plantarea a cât mai multe specii de flori și plante perene, eventual spații „acoperite”.

 

2. Mini grădină în casă
Se pot crea mini grădini în dormitor sau într-o cameră amenajată ca birou. Pentru aceasta sunt suficiente mici spaliere construite chiar de noi sau cumpărate, niște etajere și ghivece de diverse dimensiuni pentru plante mai mici sau arbuști. Și o măsuță din metal sau fier forjat este utilă pentru ghivece cu plante mici.

 

10gradina din materiale reciclate3. Grădină din materiale reciclate
O grădină din materiale reciclate poate fi improvizată pe un perete alb, liber, cu ajutorul unor bețe de lemn, sfoară sau sârmă pentru a construi un suport natural de perete. Pe el se agață ghivece din cutii de metal, sticle sau borcane refolosite. În aceste ghivece se pot pune plante de dimensiuni mici, plante agățătoare sau plante aromatizate. Se pot adăuga și căsuțe pentru păsări ca sa dea impresia de spațiu în natură, la fel ca o grădină în aer liber.

 

 

 

 

 

 

4. Grădină verticală pe balcon
8gradina verticala pe balconGrădina verticală din balcon poate fi modul ideal de a avea o mini grădină, dacă suprafața utilă a balconului este restrânsă. Așa putem amenaja un spațiu verde pe înălțimea lui. Se realizează cu ajutorul ghivecelor suspendate, coșurilor din răchită sau suporturilor din lemn care vor da naștere unui decor natural cu aspect rustic. Această grădina poartă denumirea și de tablou viu și poate fi amenajată și în interiorul casei. Un exemplu interesant este situația în care mai multe ghivece cu plante agățătoare pot fi dispuse în trepte având ca suport balustrada unei scări de interior.

 

 

 

5. Balcon cu plante urcătoare și agățătoare
Pentru a crea un „zid verde” în exteriorul locuinței respectiv în jurul unui balcon tip terasă, în aer liber, este necesar să alegem plante agățătoare. Putem opta pentru câteva specii de plante urcătoare precum vița de vie sălbatică, trandafiri agățători, zorele, glicină, clematis, sau iederă. Aceste plante nu necesită mult spațiu pentru plantare, este necesar un spațiu minim la baza locuinței pentru a planta un cuib. Astfel de plante cresc repede și se pot extinde pe verticală pe toată suprafața clădirii dând un aspect foarte plăcut cu multă verdeață. Pe marginea balconului se pot agăța și jardiniere cu flori de mici dimensiuni.

 

6. Grădină suspendată cu pergolă din flori
Atunci când spațiul pe orizontală nu este suficient, ne putem reorineta către spațiul pe verticală. Acest tip de grădină suspendată deasupra poate fi creată ca un acoperiș din plante cu flori care au ca fundament pergole din lemn sau din sârmă arcuită, pe care sunt lăsate să se cațere iedera sau alte plante agățătoare. Și în acest caz nu este nevoie de prea mult spațiu.

 

7. Grădină mobilă din ghivece
Pe o pajiște verde sau un mic gazon se poate improviza o mini grădină mobilă de flori. Realizarea unei astfel de grădini se face cu o roabă mai veche care nu se mai folosește, în care se pun foarte multe ghivece cu flori de diverse dimensiuni. În acest fel se poate muta oricând dorim să folosim acel spațiu și în alt scop sau dacă dorim repoziționarea micii grădini la umbră sau la soare.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: sustentator.com,facebook.com/Secret.Garden,facebook.com/SociedadArgentinaDeHorticultura,valeacascadelor.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here