Mixul de flori care îți colorează grădina tot timpul anului

3
sursa foto: gardeninginfozone.com

Plantele perene vă pot însufleți grădina în fiecare sezon din an. Pot fi alese astfel încât timpii de înflorire să fie eșalonați pe tot parcursul sezonului. Sunt plante care apar în grădină an de an. Dacă vă doriți o grădină înflorită tot timpul anului, alegeți plante perene de frontieră cu o multitudine de specii și varietăți, într-o gamă cromatică vastă, cu dimensiuni variate și cu perioade de înflorire îndelungate. Se pot asocia cu alte plante, cu arbuști și copaci și multe dintre ele produc flori pentru buchete. Este foarte placut să culegi flori din propria grădină, în fiecare an.

Necesită un timp mai îndelungat de plantare și îngrijire dar oferă un decor foarte frumos în grădină. Principalul scop pentru care alegem un mixborders este aspectul decorativ încă de la începutul primăverii până toamna târziu și de ce nu chiar și iarna. Pentru aceasta, plantele trebuie selectate astfel încât să asigure continuitatea pe tot parcursul sezonului printr-o combinaţie de specii şi soiuri care înfloresc pentru o lungă perioadă de timp sau succesive.

sursa foto: perennials-made-easy.com
sursa foto: perennials-made-easy.com

La începutul lunii aprilie, dupa topirea zăpezii, puteți planta bulbi de flori ca brânduse, ghiocei , lalele sau narcise şi plante perene cu flori timpurii ca de exemplu pechenochnitsa, saxifrage sau anemone. Spre sfârșitul primăverii şi începutul verii se vor planta flori bienale cum sunt violete, margarete și unele plante perene – stonecrops, bujori, irisi, aquilegia, primroses, doronikum și maci. În perioada verii de la sfârșitul lunii iunie până la sfârșitul lunii august se plantează petunii, salvie, gălbenele, alissum şi perene- delphinium, trandafiri inclusiv dalii. În lunile septembrie și octombrie se vor planta flori rezistente la frig: crizanteme, colchicum și geleniumy și flori perene – asteri.

Plante care înfloresc iarna

Există de asemenea și plante care înfloresc iarna: arbustul zânei – chimonanthus praecox, specii de hamamelis, iasomia de iarnă, forsiția albă sau cimişir dulce.

sursa foto: southernliving.com
sursa foto: southernliving.com

Pentru a constitui un grup armonios de flori, alege plante care înfloresc în același timp. Selecția plantelor se face în funcție de momentul înfloririi lor, de înălţimea, de culoarea florilor și de frunze. În prim plan sunt plasate cele cu nivel redus de creștere, cu înălțimi mai mici de 40cm. Și frunzele joacă un rol important prin forma și textura lor variată. Plantele cu frunze gri și gri albastrui dau contrast de culoare.

sursa foto: cafnrcornerpost.com
sursa foto: cafnrcornerpost.com

Îndeplinind toate aceste condiții, vă puteți bucura în orice moment de o grădină frumoasă și colorată. Indispensabile în grădină, plantele perene de frontieră vă vor surprinde an de an cu foliajul arătos și florile minunate.

sursa foto: pbase.com
sursa foto: pbase.com

 

Autor: Iulia Gubandru

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here