Temperaturile ridicate și umiditatea de vară pot accelera deteriorarea produselor perisabile. Află cum să depozitezi corect fructele și legumele vara pentru a te bucura de nutrienții și aromele lor mai mult timp.
Separarea fructelor de legume
Etilena este un gaz natural produs de unele fructe, care accelerează maturarea și, implicit, deteriorarea altor produse. Fructele care produc cantități mari de etilena sunt merele, bananele, piersicile și perele. Acestea trebuie depozitate separat de legume și alte fructe care sunt sensibile la etilenă, cum ar fi salata verde, morcovii și castraveții.
Temperatura corectă
Roșiile nu se țin in frigider, deoarece frigul le poate afecta textura și gustul. Pastrează-le la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui.
Bananele se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Dacă dorești să incetinești procesul de maturare, poți să le înfășori codițele în folie de plastic sau de aluminiu.
Avocado se păstrează la temperatura camerei până se coace, apoi poți să îl transferi în frigider pentru a-i prelungi prospețimea.
Vezi și Culorile fructelor și rolul lor
Fructele de padure trebuie păstrate în frigider pentru a preveni mucegăirea. Spală-le doar înainte de consum, pentru a evita ca apa să accelereze deteriorarea fructelor.
Morcovii și țelina se țin în sertarul pentru legume al frigiderului, într-o pungă de plastic perforată pentru a permite circulația aerului.
Salata verde trebuie învelită în hartie de bucatarie ușor umedă și depozitată într-o pungă de plastic perforată pentru a menține umiditatea fără a o lăsa să se înmoaie.
Merele trebuie ținute în frigider, într-o pungă de plastic perforată sau într-o cutie specială pentru fructe. Păstrează citricele la temperatura camerei dacă le vei consuma în cateva zile.
Strugurii trebuie depozitați în frigider, într-o pungă de plastic perforată sau într-un recipient deschis. Nu spăla strugurii înainte de depozitare, ci doar înainte de consum pentru a preveni mucegăirea.
Pepenii se păstrează cel mai bine întregi și la temperatura camerei. După ce sunt tăiați, trebuie depozitați la frigider, acoperiți cu folie de plastic.
Fructele și legumele tăiate sau decojite trebuie depozitate în recipiente etanșe pentru a preveni oxidarea și pierderea de umiditate.
Majoritatea frigiderelor au un sertar special conceput pentru legume și fructe, care permit reglarea nivelului de umiditate. Setează sertarul pentru legume la o umiditate ridicată pentru a preveni uscarea acestora și sertarul pentru fructe la o umiditate scazută pentru a evita acumularea de umezeală excesivă.
Sursa: andreearaicu.ro