Află cum poți scăpa de umezeala din locuință

0

Umezeala din casă este un inamic pentru sănătatea ta și a familiei tale, dar și pentru lucrurile din casă. Aerul din casă și așternuturile capătă un miros specific, pereții devin umezi și reci, observi condensul pe geamuri ți țevi, și ai o senzație generală, neplăcută, de frig. Umezeala întreține igrasia, favorizează dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor și este cauza principala pentru multe afecțiuni respiratorii și alergii.

Dezumidificatorul este elementul nelipsit din orice casă cu umezeală

Acesta poate menține umiditatea în casă la valori normale, mai ales în timpul sezonului rece când, în casă este cald iar afară, frig, condensul se amplifică. Util este faptul că, pe lângă eliminarea excesului de vapori de apă, dezumidificatorul elimină și o parte din praful din casă. Aerul filtrat devine mai curat și mai puțin umed.

Aerisește constant casa

Aerisește în casă indiferent de modul în care iți încălzești locuința sau de temperatura de afară. Aerul curat se încălzește mai repede și la temperaturi mai ridicate decât aerul încărcat de vapori. Vara este bine să aerisești mai ales dimineața, îndată ce răsare soarele, pentru că acesta este cel mai răcoros moment al zilei, dar și momentul cu cel mai scăzut nivel de umiditate din atmosferă.

Folosește mereu hota din bucătărie

Folosește hota din bucătărie de fiecare dată când ai ceva pe aragaz/plită, chiar și atunci când fierbi apă pentru ceai, deoarece acei vapori, dacă nu sunt eliminați prin hotă, rămân în casă și cresc nivelul de umiditate. În plus, hota curăță aerul de mirosuri. Poți să folosești hota și atunci când nu folosești aragazul, sau din când în când, pentru 10 – 20 de minute.

Aerisește în toaletă după fiecare duș sau baie și menține o temperatură constantă

În sezonul rece, este important să menții o temperatură constantă, în baie, fie cu ajutorul caloriferului, fie cu un încălzitor electric. O baie cu temperatura scăzută în care se face baie va produce o mare cantitate de vapori și umezeală în casă. La fel de important este să aerisești bine după fiecare duș sau baie, cu ajutorul ferestrei sau a ventilatorului, pe care îl poți monta cu ajutorul unui electrician, dacă nu îl ai.

Usucă hainele în aer liber indiferent de temperatura mediului

Indiferent cât este de frig, acestea se vor usca. Daca ai un balcon închis, lasă mereu o sursă de aer, dacă sunt rufe la uscat în balcon. Dacă alegi să usuci rufele în casă, apa evaporată din acestea se va duce direct în pereți și în lucrurile din casă, crescând astfel nivelul umidității.

Citește și Cum să păstrezi căldura în locuință în sezonul rece

Este important de știut că nivelul ideal de umiditate în casa trebuie să oscileze în jurul valorii de 45%. Valorile sub 30% indică un aer prea uscat și nesănătos, iar mai mult de 50% este prea mult și apare riscul de igrasie.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here