Cum scapi de mucegai cu substanțe naturale

0

Aerul, atât cel din casă cât și cel de afară, conține spori de mucegai. Aceștia devin însă dăunători doar în momentul în care creșterea mucegaiului este excesivă, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. Mai multe studii au făcut legături directe între mucegaiul de interior și problemele cu partea superioară a căilor respiratorii, în special în cazul celor care sunt sensibili sau alergici la acești spori. Pentru această categorie de oameni, creșterea mucegaiului poate duce la mâncărimi la nivelul ochilor, curgerea nasului, dureri de cap sau respirație șuierătoare. Cei care suferă de astm pot suferi în urma declanșării unui atac, iar unele studii arată că mucegaiul poate fi chiar una din cauzele dezvoltării astmului.

Așadar, cum procedăm când descoperim pete de mucegai în locuință? În primul rând, trebuie să înțelegem că e necesar să îndepărtăm mucegaiul, spre binele nostru. Nu estte însă obligatoriu să folosim substance toxice sau foarte puternice, cum ar fi înălbitorul sau amoniacul. Dacă folosim produsele naturale în mod adecvat, acestea ne vor ajuta să îndepărtăm mucegaiul la fel de eficient.

Foloseşte oţetul pentru că nu este toxic

Una din cele mai indicate variante e folosirea oțetului, care nu e toxic și nici nu costă mult. Oțetul poate fi folosit în general la curățarea casei, iar mucegaiul nu face excepție. Pulverizează oțet pe pata de mucegai, lasă-l să se înmoaie câteva ore, apoi curăță suprafața pătată cu un burete. Mirosul de oțet este puternic, ce-i drept, dar acesta se va evapora în două ore, dacă aerisești bine camera. Dacă nu suporți mirosul oțetului, poți adăuga câteva picături de ulei esențial (cum ar fi cel de lavandă) înainte de pulverizare.

Un avantaj al acestor uleiuri este că unele au proprietăți antibacteriene, sporind capacitatea oțetului de a îndepărta mucegaiul. Este cazul extractului din semințe de grapefruit, care funcționează ca agent antifungic.
Alt agent de curățare natural care poate înlătura mucegaiul este bicarbonatul de sodiu. Îl poți amesteca cu apă sau chiar cu oțet (atenție, vor apărea bule în primă instanță). Transformă amestecul într-o pastă, aplică-l peste pata de mucegai, lasă-l acolo cel puțin 15 minute, apoi îl poți răzui.

Și peroxidul de hidrogen poate fi utilizat cu eficiență, fiind folosit de cele mai multe ori ca dezinfectant. Trebuie doar să-l pulverizezi peste pata de mucegai și să îl lași să acționeze cel puțin o oră înainte de a-l șterge.

Orice substanță ai alege, e important ca mucegaiul să se înmoaie în primă fază. Acest lucru va împiedica răspândirea sporilor în aer, protejându-te de înrăutățirea afecțiunilor. Pentru a fi sigur că nu ești expus, poți folosi o mască chirurgicală în timpul curățării. Dacă vorbim de un proces mai amplu de curățare, cu mai multe zone afectate de mucegai sau cu o pată foarte întinsă, ar fi bine să te adresezi unor profesioniști. Recommandăm același lucru dacă suferi de o afecțiune cauzată de mucegai, dar nu reușești să identifici exact în ce colț al casei este pata. Un specialist va putea testa aerul de spori și îți va spune dacă este nevoie de investigații suplimentare sau nu.

Autor: Alina Boicu

Foto: mnn.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here