Destinație perfectă de vacanță sau teatru de război

0

Destinație perfectă de vacanță sau teatru de război, asta este astăzi frumoasa insulă Kastellorizo. Grecia și Turcia au făcut progrese în discuțiile la nivel militar ca să evite o confruntare în Estul Mării Mediterane. Cele două state NATO se ceartă pe resursele energetice din această zonă și își dispută dreptul de a le exploata. Insula Kastellorizo, în largul căreia Turcia a trimis o navă de sondare, este a Greciei, dar este situată la doar doi kilometri de țărmul turcesc. Urmăriți un reportaj Deutsche Welle realizat chiar pe această insulă.

Un feribot ne duce pe Kastellorizo – o insulă elenă situată în fața coastei turce. Nave militare patrulează în zonă. Ambele părți sunt în stare de alertă maximă. Or, lucrul acesta nu-i bun pentru afaceri, spune Eleni – proprietara unui agenții locale de promovare a turismului pe insulă. Recentele tensiuni între cele două țări i-au speriat pe turiști. Până și pe cei care sfidează pandemia.

ELENI KARAVELATZI: „În primele zile am primit numeroase mesaje în care oamenii întrebau ce se întâmplă aici, fiindcă nu le era limpede. Practic, îmi petreceam toată ziua la telefon explicându-le că totul este în regulă.”

Bucătăria în Grecia Antică: vechii greci își începeau ziua cu pâine înmuiată în vin

Facem un tur cu ambarcațiunea tatălui și, în același timp, partener de afaceri al lui Eleni. Majoritatea rutelor de aici sunt de-a lungul graniței cu Turcia. Turcii sunt oameni ca noi, spun Eleni și tatăl ei. Suntem vecini, în ciuda câtorva neînțelegeri vechi de decenii. Și, totuși, cei doi sunt de părere că Turcia nu are dreptul să exploateze resursele energetice din jurul insulei.

NEKTARIOS KARAVELATZIS, tatăl lui Eleni: „Îmi cer scuze, dar este stupid să vorbim despre asta. Este teritoriu elen și cândva tot elen a fost. Cred că este o discuție care nu duce nicăieri.”

”Vrem să rezolvăm problema ca între niște buni vecini”

Prinși în mijlocul disputei, mulți rezidenți gândesc asemenea viceprimarului insulei. Oamenii așteaptă mai multă implicare din partea Uniunii Europene:

STAVOR AMYGDALOS, viceprimarul insulei Kastellorizo: „Credem că Grecia se stăpânește. De partea cealaltă domină o retorică agresivă. Vrem să rezolvăm problema ca între niște buni vecini, atâta timp cât Turcia respectă dreptul internațional.”

Vezi toate știrile la timp pe Informateca.ro

ALEXANDRA VON NAHMEN, reporter DW: „Chiar dacă locuitorii insulei sunt obișnuiți cu tensiunile între cele două țări, ambele părți trimițând în regiune, în mod regulat, soldați și nave de război, mulți se tem că o confruntare accidentală ar putea declanșa un război chiar în pragul ușii lor.”

Hurigül Bakirci s-a mutat din Turcia pe Kastellorizo acum opt ani. Ea și soțul formează singurul cuplu mixt de pe insulă.

TSIKOS MAYAFIS, proprietarul unui restaurant: „Avem prieteni și familie pe partea turcă. Suntem apropiați. Desigur, există probleme de natură politică. Dar pe noi, oamenii de rând, nu ne interesează lucrurile acestea.”

Mesajul lor? Ambele părți ar trebui să se calmeze. Desigur, dacă Atena și Ankara i-ar auzi…

Sursa: DW

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here