Efectul „ombre” în designul interior

0

Termenul „ombre” este derivat din verbul franțuzesc ombrer (“a umbri”), mai este numit “gradient” si reprezintă trecerea treptată a unei culori prin tonuri diferite, de la cel mai deschis la cel mai închis.

Acest efect în care umbrele sunt obtinute gradual a fost folosit în ultimii doi ani în hairstyling, dar și în designul interior, revenind în tendințe după ce devenise popular în perioada dinaintea Războiului Civil și în anii ’70 (perioada disco).

Efectul ombre poate fi observat cel mai bine în camerele în care predomină albul și nu există limite în privința aplicarii lui în dormitor, baie, bucătărie sau în alte încăperi. Această tehnică este folosită și pentru covoare, draperii, perne, chiar tablouri, în cazul în care vrei să dai o notă aparte unui decor banal.

Adaugă în dormitor o noptieră cu sertare colorate diferit care să creeze efectul ombre, în baie înlocuiește banala draperie a cabinei de duș cu una colorată în degrade, iar în sufragerie te poți folosi de perne colorate pentru a crea lumini și umbre. Avantajul stilului ombre este că poate fi adaptat oricărui tip de decor, indiferent de culorile tale preferate, și se potrivește atât încăperilor sobre cât și celor boeme sau celor special amenjate pentru copii.

Dacă preferi să aplici tehnica ombre pe pereți, ține cont că trecerea spre tonul cel mai deschis nu se face pe orizontală spre centrul camerei pentru că efectul va fi de micșorare a spațiului; este indicat să aplici culorile de sus în jos sau de jos în sus.

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: architectureartdesigns.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here