Fulgul de nea din Mongolia

1

Fulgul de nea din Mongolia (Clematis hexapetala) este o plantă perenă ȋntȃlnită ȋn zonele de cȃmpie din estul Asiei care crește sub formă de tufă. Face parte din familia Ranunculaceae, familia piciorului cocoșului, anemonelor, untișorului, etc. Se întȃlnește pȃnă la altitudini de 1500 m.

Florile sale apar primăvara tȃrziu, perioada maximă de ȋnflorire ȋntinzȋndu-se din mai pȃnă ȋn iunie. Au 6 petale de culoarea fildeșului și dimensiuni mari, diametrul lor fiind de 5-6 cm.

Atrag o mulţime de insecte și unele specii de păsări care se hrănesc cu nectar.

Fructele sunt de tip achenă și au un aspect interesant, fiind acoperite de puf alb, fapt ce a dus la alegerea numelui popular al plantei.

Frunzele sunt liniare si au circa 4 cm lungime. Tulpina crește pȃnă la 40-45 cm după care se arcuiește spre sol.

A fost introdusă ȋn lumea horticultorilor de către Harlan Hamernik care a descoperit-o ȋntr-una din expedițiile sale asiatice.

Harlan Hamernik (1936-2012) a fost un american remarcat pentru cunoștințele sale vaste în domeniul plantelor, pentru introducerea unor specii noi pe piață, dar și unul dintre primii cultivatori care a identificat calitățile deosebite ale fructelor de aronia.

Vezi și: Scorusul negru-aronia

Fulgul de nea din Mongolia- îngrijire

Fulgul de nea din Mongolia se poate crește fără eforturi prea mari. Se dezvoltă bine pe soluri argiloase, lutoase sau nisipoase, expuse soarelui direct sau parţial. Preferă expunerea directă dimineața și semiumbra la prȃnz. O soluție simplă este plantarea în vecinătatea altor specii care să o protejeze.

Se udă numai după ce se observă că stratul superior al pămȃntului s-a uscat, evitȃndu-se astfel băltirea apei.

Evitați stropirea frunzelor și a tulpinii!

Este rezistentă la secetă și la atacul iepurilor și al căprioarelor.

Se poate folosi în rocării și grădini din zone secetoase sau poate decora marginile aleilor.

Ca multe alte plante din genul Clematis, specia este folosită în medicina tradițională chineză pentru tratarea a numeroase afecțiuni.

Sursa foto: www.homestratosphere.com

un comentariu

  1. […] Fulgul de nea din Mongolia (Clematis hexapetala) este o plantă perenă ȋntȃlnită ȋn zonele de cȃmpie din estul Asiei care crește sub formă de tufă. Face parte din familia Ranunculaceae, familia piciorului cocoșului, anemonelor, untișorului, etc. Se întȃlnește pȃnă la altitudini de 1500 m. Florile… Cititi mai multe aici: Fulgul de nea din Mongolia […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here