Grădina în pantă – cum construiești și ce elemente îți trebuie pentru a realiza o astfel de grădină

2

Grădina ta este în pantă și nu știi cum să creezi o grădină sigură?

Amenajarea grădinii tale în pantă depinde de gradul de înclinare a acesteia, dacă nu este foarte puternică (5%), este nevoie de puțină muncă, dacă, pe de altă parte, este mai importantă (de la 12 la 25%), aranjamentele de lucru sunt necesare.

Dezvoltarea unei grădini în pantă nu este ușoară, în discuție, expunerea solului, riscurile de eroziune a solului și alunecări de teren.

Pentru a realiza cu succes o grădină în pantă, iată elementele de care trebuie să țineți cont:

  • Selectarea plantelor rizom (rădăcini importante, rezistență la secetă, grosimea solului vegetal)
  • Stabilitatea terenului cu calculul unghiului de stabilitate a solului (instalarea unui perete jos, riprap, lemn etc.)

Chiar dacă există constrângeri, amenajarea unei grădini în pantă este mai frumoasă și mai stimulatoare decât amenajarea unei grădini plate. Reliefurile fac posibilă realizarea de poteci, montarea de trepte, plăci sau scări japoneze, instalarea unui spațiu „terasă” sau a unui spațiu de lectură. Mulcirea solului este recomandată pentru limitarea întreținerii, folosind scoarță de brad și molid.

În ceea ce privește plantele, sunt deosebit de potrivite acoperirile de sol perene, precum și o pajiște „sălbatică”, cosită doar de două ori pe an.

Sfaturi pentru spargerea pantei 

Dacă grădina ta are o panta abruptă, va fi necesar să sapi trepte (15 cm înălțime maximă) pe toată lungimea. Îți vor facilita călătoriile și vor fi ușor de întreținut. Este posibil să le decorați cu plante, care vor crea un ritm armonios.

Gazonul este de evitat (dificultate la cosit), dar este necesar să se favorizeze paturi de flori sau arbuști.

Se recomandă cu tărie crearea unei stânci, cu plante perene între roci, care va ajuta la reținerea umidității solului și la încetinirea procesului de eroziune a solului.

Plantele de acoperire a solului, cum ar fi iedera, cimbru, piatra galbenă, perivincul vor proteja solul împotriva eroziunii și vor forma un frumos covor natural.

Un alt sfat, realizarea unui zid de sprijin din blocuri de beton, piatra naturală, un perete de gabion (roci încuiate în cuscă), plăcile de oțel Corten vor face posibilă realizarea de „terase” pe mai multe niveluri pentru instalarea plantelor și facilitarea udării.

Vezi și: Grădina rurală, un joc de forme și linii în culori naturale

2 comentarii

  1. […] Grădina ta este în pantă și nu știi cum să creezi o grădină sigură? Amenajarea grădinii tale în pantă depinde de gradul de înclinare a acesteia, dacă nu este foarte puternică (5%), este nevoie de puțină muncă, dacă, pe de altă parte, este mai importantă… Cititi mai multe aici: Grădina în pantă – cum construiești și ce elemente îți trebuie pentru a realiza o astfel de… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here