Paula Craioveanu, arhitect și artist: La granița dintre artă și arhitectură

2

Arhitectura și arta sunt două discipline diferite, dar se întrepătrund și se completează. Astfel, folosite cu îndrăzneală, cunoștințele temeinice din cele două domenii dau naștere unor creații desăvârșite, opere care vor dăinui peste ani.

Paula Craioveanu, arhitect și artist, este cel mai bun exemplu că mixul dintre cele două „profesii” este unul de mare succes. O serie de proiecte de anvergură au avut nevoie de soluții ingenioase, care să fie și practice, dar să încânte și ochiul. Pictor consacrat, proiectant de case, designer de interior, fotograf și restaurator, Paula Craioveanu le-a găsit. A folosit din plin atât simțurile, dar și studiile aprofundate, pe lângă prestigioasa Facultate de Arhitectură, ea având și un doctorat în Arte vizuale.

De ani buni, cea mai dragă provocare a Paulei Craioveanu este coordonarea amplelor proiecte de renovare a casei în care locuiește în centrul istoric al Capitalei. Cât de greu îi este unui perfecționist să obțină rezultatele dorite, care ar trebui să fie rolul autenticului și tradiției în viața noastră, dar și sfaturi și bune practici ca spațiul în care locuim să devină „acasă“, aflăm de la Paula Craioveanu, un architect care face artă.

CASA – LOCUL DE MUNCĂ, DE INSPIRAȚIE ȘI CREAȚIE, LOCUL CARE ÎMI DĂ ENERGIA – Paula Craioveanu

Casa este o expresie a sinelui, arată ce interese și pasiuni avem. Este și un loc de refugiu. În cazul meu, îmi dă energia necesară să duc la bun sfârșit orice proiect. Casa la rândul ei modelează și creează o anumită viziune asupra lumii. Pe mine m-a făcut să înțeleg cât de mult contează spațiul și mediul în care îți petreci timpul.

Șarmul caselor vechi

Casa în care locuiesc este neoclasică și a fost construită în jurul anului 1900. Casele neoclasice din București au o intrare amplă, fațadă simetrică, încăperile aranjate în jurul unui spațiu central. Locuind în această casă și într-o zonă veche, am fost atrasă de arhitectura istorică și am început să fotografiez și apoi să studiez evoluția arhitecturii Bucureștiului, care s-a concretizat în lucrarea „București – Portretul unui oraș”.

 Am urmat facultatea de arhitectură și datorită faptului că am trăit în această casă care oferea o experiență a locuirii ieșită din comun, din altă epocă: spații mari, luminoase, proporționate diferit de cele din ziua de azi, casă înconjurată de grădină, și toate astea în plin centru al orașului. Genul acesta de casă era des întâlnit în București în secolul al XIX-lea, Bucureștiul fiind atunci un oraș-grădină. În casele actuale, se preferă mai multe dormitoare mici, fiecare cu baie proprie, toate la etaj, în timp ce livingul are suprafața cea mai mare și câteodată se întinde și pe două nivele. În casele vechi, dormitoarele nu erau mici, erau comparabile cu celelalte camere ca suprafață și, în general, nu exista separarea strictă între zona de zi și zona de noapte și nu aveau o funcțiune precisă, puteau fi dormitor sau birou, după necesități.

Renovări și restaurări

 Am început renovarea casei mele mai demult. Este anevoioasă, de lungă durată, mai ales în ultimii ani în care este greu să găsești meseriași buni pentru finisaje și tehnicile vechi din construcții. Pe lângă refacerea unor tencuieli, se reface tâmplăria (ușile și ferestrele), pardoseala, instalația electrică și instalațiile sanitare. Pentru fiecare dintre acestea e nevoie de meșteri diferiți cu specialitatea respectivă. Mai sunt multe lucruri de refăcut și recondiționat în special la interior, cum ar fi parchetul originar sau lămpile.

Din living recondiționez piesele de mobilier vechi, de la masa masivă până la canapeaua cu linii curbe, și ele din aceeași perioadă, 1900.

Designul de interior

În spațiul meu de lucru am menținut obiectele originale, de exemplu soba ceramică care nu este funcțională, dar este un obiect de artă în sine, și ferestrele cu feroneria originară, la fel și ușile.

Pentru biblioteci am preferat corpuri simple funcționale cu multe etajere, pentru că nu va fi niciodată suficient spațiu pentru cărți sau pentru ustensilele necesare picturii.

Mai multe comentarii: www.lifeandstyle.ro

Arta în ambientarea locuinței

Arta are un rol important, vital, în orice interior și nici un spațiu nu este complet fără artă. Arta înnobilează, umanizează și completează orice spațiu, îl încălzește și îi dă un aer sofisticat. O piesă de artă contemporană transformă complet spațiul, aduce o perspectivă nouă, proaspătă unui interior deja creat, sau unui interior obișnuit.

În amenajări, îmi place să încorporez obiectele de artă pe care proprietarii le dețin și care merită expuse. De asemenea, piese vechi precum lămpi recuperate, oglinzi vechi sau mobilier stil.

Paula Craioveanu este membru al
Ordinului Arhitecților din România,
filiala București, și al Uniunii Artiștilor
Plastici din România. De asemenea, este
autoarea volumului „București – Portretul
unui oraș”, o istorie comparată a
arhitecturii Bucureștiului, dar și un album
de fotografie de artă. Picturi și proiecte
de design sau arhitectură din portofoliul
Paulei Craioveanu pot fi găsite la
www.paulacraioveanu.com.

Citește și Ultimul trend în amenajările interioare: plăcile ornamentale de piele naturală

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here