Harta încălzirii cu centrale termice în România

0

Aproape 50.000 de apartamente din România au fost debranşate de la sistemul centralizat de încălzire. Astfel, numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi care beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire a crescut cu 58% faţă de 2014. CasoTeca îţi prezintă harta încălzirii cu centrale termice în România.

CITEŞTE ŞI Centrala termică – ce criterii trebuie să iei în calcul la cumpărare 

Conform datelor ANRSC (Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice), în topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde aproape 20.300 de apartamente figurează ca debranşate. Pe locurile următoare în top se află Constanţa, cu peste 4.900 de apartamente, şi Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat.

Harta încălzirii cu centrale termice în România

Ce judeţe mai dispun de sistem centralizat

Analiza a fost realizată de Ariston Thermo România pe baza datelor raportate de ANRSC şi arată că, la finalul lui 2015, în nouă judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. De asemenea, alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri.

„În următoarele 18 județe din țară, procentul apartamentelor branșate variază între 10 și 50%, numărul maxim de locuințe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în București, Mehedinţi şi Bihor, cu peste 50%”, a spune Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România.

Potrivit analizei Ariston Thermo România, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România.

Harta încălzirii cu centrale termice în România

Cât economiseşti dacă instalezi o centrală termică de apartament

În funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.

„Conform normativelor europene introduse în toamna acestui an, în acest moment pe piaţa locală se comercializează doar centrale termice cu o eficienţă superioară şi cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, la nivel naţional, în medie, un român poate face o economie de circa 20% la costurile de încălzire şi producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare”, amai soune Drăguleanu.

Însă, dincolo de media naţională, conform datelor ANRSC, există şi oraşe unde gigacaloria produsă în sistem centralizat este chiar şi mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice în condensare pot ajunge şi la aproximativ 55%.

Harta încălzirii cu centrale termice în România

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here