Idei noi de decorare în care covorul devine piesa centrală

0

A fost o perioadă, cea a caselor high tech, în care se spunea că folosirea covoarelor în decorul de interior nu mai era recomandată. În schimb,  se purtau suprafeţele de pardoseală erau lăsate libere, cu cât mai mare suprafaţa goală, cu atât mai bine, apărând astfel pardoseli de plăci ceramice goale chiar şi în livinguri sau dormitoare. Lucrurile nu au rămas mult aşa, interioarele au început să se încălzească iar confortul a început să fie legat intrinsec de căldura interiorului.

 

Această tendinţă se menţine de peste două decenii şi nu sunt semne că s-ar schimba ceva în viitor. Cu această ocazie valoare şi folosirea covoarele la interior a fost reevaluată, astăzi specialiştii fiind de accord că reprezintă piese esenţiale în decorul de interior. Uneori covorul poate reprezenta chiar piesa de rezistenţă într-o încăpere. Deasemenea, covoarele sunt legate şi de alte tendinţe care continuă să se menţină, cum este cea legată de folosirea materialelor textile în designul de interior, etnicul, varietatea, combinarea culorilor, etc. Multe reguli care păreau veşnice au fost sparte, cum este cazul ton sur ton.

 

Tips&Tricks: Decorator Flavia Irimescu

Suprapunerea covoarelor

 

Astăzi, combinarea, alăturarea, suprapunerea diverselor texturi și culori este normală în momentul amenajării unui spațiu.  Această regulă se poate aplica cu succes și în cazul covoarelor, obținându-se astfel un aranjament cu un puternic caracter estetic. Decoratorii de interioare cunosc acest truc și recurg la el fie doar pentru a crea o zonă de interes într-o încăpere, fie pentru a realiza o corecție optică atunci când situația o cere. Există cazuri în care se dorește un anumit covor, dar care nu corespunde ca și dimensiuni, pentru zona în care urmează să fie amplasat. Iată o soluţie interesantă pentru acest caz: puteţi așeza sub covorul ales un alt covor, mai mare, care va juca rolul de suport.

 

Cum se alege covorul support?

 

De regulă, covorul care intră în contact direct cu podeaua, se alege într-o nuanță neutră, pentru a permite expunerea nestingherită a modelului, culorilor și formei covorului poziționat deasupra.

Uneori, suprafața podelei care urmează să fie decorată cu un covor, depășește cu mult dimensiunile normale(1.60m X 2.30m) atribute unui covor. În cazul în care nu se dorește expunerea unui covor a cărui lungime să atingă 3-4 metri lineari, se pot suprapune parțial covoare diferite din punct de vedere al mărimii, culorilor, texturii, modelului, impactul vizual fiind unul puternic și neașteptat.

Există situații în care podeaua, datorită culorii sau modelului estompează calitățile vizuale ale covorului. În acest caz, se poate apela la trucul suprapunerii a două covoare, alegându-se un covor într-o nuanță contrastantă cu cea a pardoselii, care va încadra ca și o ramă covorul de dimensiuni mai mici așezat deasupra, punându-l astfel în evidență.

Pe o podea din lemn, gresie, ciment  prezența covoarelor este indicată. Chiar dacă pare ciudat să așezi un covor sau mai multe pe o suprafață acoperită în totalitate cu mochetă, această tehnică nu este una străină decoratorilor de interioare. Covoarele alese pot fi în contrast sau în armonie din punct de vedere cromatic cu mocheta pe care sunt amplasate, ajutând şi în acest caz la punctarea unei anumite zone din încăpere.

În concluzie, puteţi să folosiţi o varietate de covoare și combinații ale acestora, pentru spațiile din locuință.

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here