Tips and tricks pentru un decor în stil Bohemiam Chic

0

Prescurtat BoHo, Bohemian Chic este expresia unui stil de viață definit prin libertate debordantă, ce nu ține cont de conveniențe sociale, reguli sau trenduri, prin creativitate și înclinație spre visare.

Englezescul „bohemian” se referă la atitudinea nonconformistă specifică artiștilor, iar franțuzescul „chic” înseamnă elegant. Din punct de vedere istoric, acest stil a apărut mai întâi în moda vestimentară, în anii ‘60-’70, concentrând o multitudine de influențe (hippie, folk, gipsy, rock, punk etc.) și fiind adoptat de spiritele libere, în special de artiști.

În designul interior, și-a făcut apariția mult mai târziu, prin anii 2000, urmând același concept al eclectismului. Practic, stilul Bohemian Chic îți oferă libertatea de a mixa nenumărate elemente stilistice – vechi, noi, tendințe de ultim moment –, fără să fii constrâns de vreo regulă. Cel mai mult contează atmosfera, starea, emoția pe care ți-ai propus să o creezi.

Citește și 5 idei originale și ușor de pus în practică pentru amenajarea mansardei

Iată câteva caracteristici generale, pe care le poți avea în vedere în cazul în care vrei să aduci în casa ta spiritul Bohemian Chic:

Mixuri îndrăznețe de culori

Multe amenajări BoHo au ca numitor comun cromatica frapantă. Culori vibrante precum oranj, violet, verde, turcoaz, albastru electric etc. sunt prezente în asocieri, combinații și intensități care nu au nicio legătură cu regulile armoniei cromatice. Și totuși, ele reușesc să funcționeze foarte bine împreună și să spună „povești”. Alte interioare transmit același spirit boem prin intermediul unor game de culori calde, potolite. Așadar, tu decizi pe ce schemă cromatică mergi.

Obiecte cât mai diferite

Seturile de mobilier sau obiectele realizate în serie nu au ce căuta într-un ambient BoHo. Dimpotrivă, cel mai recomandat este să apelezi la piese desperecheate, din game diferite și în stiluri diferite, care, puse unele lângă altele, să ofere spațiului o amprentă personală. Pentru a obține această unicitate atât de căutată, cel mai bine ar fi să mizezi pe lucruri bricolate, modificate și decorate chiar de tine (de exemplu, un mobilier făcut din paleți).

More is better!

Accesoriile textile și decorațiunile sunt foarte importante în designul de tip Bohemian Chic. Cu cât sunt mai multe și mai diferite, cu atât mai bine! Umple canapeaua cu pernuțe decorate cu imprimeuri florale sau etno, acoperă pardoseala cu preșuri tradiționale multicolore, covoare marocane sau covoare persane reinterpretate, iar pentru pat folosește pături vesel colorate, dar și dantele sau broderii. De asemenea, acordă o atenție specială obiectelor personale și celor care fac trimitere la anumite culturi: amintiri, fotografii, decorațiuni de inspirație etnică, elemente vegetale etc. Practic, înconjoară-te de orice lucru care te inspiră și te reprezintă.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here