Imobiliarium – ofertă bogată, facilităţi diverse

1

Firmele de constructii au avut în plan deja foarte multe proiecte privind construirea de ansambluri rezidențiale la finalul anului trecut, iar rezultatele se văd acum. Privind piața de ansambluri rezidențiale se poate observa că prețul unei locuințe noi care este în construcție este destul de ridicat, deoarece acesta reflectă în totalitate majorarea ratei inflației și scumpirea costurilor suportate de o firmă de construcții.

Potrivit specialiştilor, piața imobiliară locală prezintă schimbări în ceea ce ține de prețuri, ofertele de beneficii, respectiv tendințele la achiziție. În prezent, pe piaţa imobiliară cele mai multe construcții de ansambluri rezidențiale se află în zona de Sud a Bucureștiului datorită prețurilor mai scazute. Firmele de construcții aduc în zona sudică a capitalei ansambluri rezidențiale formate cele mai multe din 2 camere cu prețuri cuprinse între 30000 euro și 100000 euro. Cererea tinerilor este în special pentru zona de nord şi centru.

Totodată, tendința actuala a pieței influențează direct și semnificativ oferta de beneficii, care apare sub formă de discount-uri, dar și sub formă fizică, precum facilități tehnologice, construcții din materiale sustenabile, locuri de parcare, bucătării mobilate sau finisaje, incluse în preț mobilier, curte, biciclete, alte cadouri, etc.

Şomajul are un mare impact asupra construcțiilor de ansambluri rezidențiale deoarece tendința este ca locuitorii României să plece la muncă în străinătate sau să intre in șomaj. Acest lucru conduce la salarii enorme pentru muncitorii din acest domeniu și astfel piața se va confrunta cu lucrători puțini, salarii mari, cerere în declin, materiale de construcții cu prețuri ridicate.

Mulţi potenţiali cumpărători se axează  mai mult pe locuințele vechi care aduc și în momentul de față prețuri de cumparare a imobilelor pe o pantă descendentă. O comparație privind prețurile chiriilor între o locuință nouă și una veche arată că acestea sunt destul de asemănătoare, cu diferențe foarte mici de prețuri, lucru destul de surprinzător dacă ne raportăm la prețurile lor de cumpărare.

Segmentul de locuințe premium cunoaște scăderi de prețuri

Specialiștii subliniază faptul că scăderile de prețuri din sectorul imobiliar din această perioadă reprezintă doar o ajustare la cerere, iar această situație nu se va transformă într-o tendință pe termen lung. Totodată, specialiştii constată că piața imobiliară tinde spre maturitate și încearcă să se stabilizeze.

În București, scăderile de prețuri se situează între 2 și 5%, în anumite sectoare. De la începutul acestui an se observă cu precădere o scădere în zona de luxury și segmentele care depășesc categoria de mijloc. Unul dintre motivele determinante ar fi alegerea cumpărătorului de a investi bugete mari, în contextul în care numeroase proiecte deja construite se încadrează în zona boutique, premium, luxury. De asemenea, potrivit specialiștilor, se observă tendința de revenire cât mai aproape de oraș, de centru.

Ca o contrapondere, există o ofertă semnificativă de soluții de case (pe structură ușoară metalică, lemn, active, pasive etc.). Cele pe structură ușoară pot fi o variantă adecvată pentru cei care au găsit terenul potrivit și doresc să achiziționeze o soluție standardizată care să le ofere nevoia de intimitate, spațiu și design la un preț atractiv.

Aceste schimbări nu reprezintă o certitudine a scăderii prețurilor pe termen lung, ci mai mult o ajustare a acestora la cererea existentă. În prezent, prețurile – mai ales în zona low-medium budget – prezintă o marjă mică, iar costurile de construcție  – materiale, forță de munca etc. – sunt în creștere. Astfel, în cazul în care cererea nu va suplini prin volumul de achiziții aceste costuri și pe termen mediu se va ajunge la o ofertă rezidențială limitată,  prețurile vor cunoaște noi scumpiri. Datorită realizării unui număr mare de proiecte, este posibil ca oferta să depăşească cererea, insă, nu este cert că acest fapt va determina dezvoltatorii să reducă preţurile. Specialiştii nu exclud nici posibilitatea unei crize pe segmentul imobiliare dar fără a avea amplitudinea celei de acum câţiva ani.

Citeşte şi Tendinţele interioarelor în viziunea târgului Ambiente

 

 

un comentariu

  1. […] Firmele de constructii au avut în plan deja foarte multe proiecte privind construirea de ansambluri rezidențiale la finalul anului trecut, iar rezultatele se văd acum. Privind piața de ansambluri rezidențiale se poate observa că prețul unei locuințe noi care este în construcție este destul de… Cititi mai multe aici: Imobiliarium – ofertă bogată, facilităţi diverse […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here