Ce trebuie să ştii despre certificatul energetic

5

Certificatul energetic, cunoscut şi sub numele de certificat de performanţă energetică, este un document în care este specificată performanța din punct de vedere al consumului de energie a unei clădiri. Acesta se poate obţine de la un auditor atestat, fiind unul dintre documentele necesare în cazul unei vânzări de locuinţe sau a unei închirieri.

Cum se eliberează certificatul energetic

Auditorul, pentru a redacta actul, îi va cere solicitantului o serie de documente şi va dori să vadă locuinţa pentru a face observaţii directe. Sunt necesare următoarele documente și informații pentru obținerea acestui document.

  • Planul de încadrare a clădirii sau a unităţii de clădiri în zonă, în care sunt specificate şi punctele cardinale;
  • Releveul apartamentului sau planurile arhitecturale ale clădirii;
  • Informaţii cu privire la starea faţadei, tâmplăria cu exteriorul şi materialele pereţilor exteriori;
  • Înălţimea liberă în apartament;
  • Tipul de centrală şi de calorifere;
  • Numărul punctelor de apă şi prezenţa apometrelor/repartitoarelor;
  • Anul construcţiei;
  • Numele proprietarului etc.

Ce informaţii cuprinde certificatul energetic

În urma analizei documentelor şi a vizitei la imobil, auditorul energetic va calcula după o metodologie specifică încadrarea energetică a locuinţei.

Practic, acesta va avea în vedere consumurile energetice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum, iluminat, ventilare şi climatizare.

Fiecare dintre aceste consumuri va fi încadrat într-o clasă de performanţă energetică, ulterior fiind încadrată locuinţa în ansamblu.

Clasele energetice se notează cu litere de la A la G, în funcţie de performanţă.

Prin urmare, o locuinţă încadrată în clasa energetică A va fi mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât una încadrată în clasă G.

În plus, dincolo de clasa energetică, în urma calcului, auditorul va mai oferi imobilului respectiv şi o notă energetică. Aceasta face parte din intervalul 1-100, iar cu cât este mai mare, cu atât performanța energetică a imobilului este mai ridicată.

Valabilitatea certificatului de performanță energetică

Certificatul energetic are o valabilitate de  10 ani de la data eliberării.

Există însă şi situaţii în care poate fi solicitată o nouă evaluare a performanței energetice, ca de exemplu în cazul în care au loc operaţiuni ample de renovare ce au impact semnificativ asupra eficienţei energetice. Este în beneficiul proprietarului solicitarea unui document nou, întrucât încadrarea într-o clasă mai bună a imobilului poate fi reflectată în creşterea preţului de vânzare sau închiriere.

Prețul unui certificat energetic

Preţul unui certificat energetic depinde foarte mult de la o locuinţă la alta, în funcţie de complexitatea lucrării şi de documentele prezentate de solicitant.

Prin urmare, singura cale de a afla preţul exact pentru un certificat de performanţă energetică poate fi solicitarea unei oferte personalizate de la auditor.

Pentru a avea un preţ cât mai bun  şi a scurta timpul de eliberare a documentului, solicitantul trebuie să-şi pregătească din timp documentele şi să fie disponibil cât mai repede pentru vizita la domiciliu a auditorului.

Certificatul de performanță energetică este un document obligatoriu pentru cei care vor să vândă sau să închirieze o locuinţă sau să dea în folosinţă o clădire nouă, însă poate fi un document foarte util şi în momentul în care un proprietar doreşte să îmbunătăţească eficienţa energetică a unei clădiri şi vrea să vadă ce are de îmbunătăţit.

Citeşte şi O casă construită de arhitecți români: eficientă energetic, util proiectată, discretă și ieftină

5 comentarii

  1. […] Certificatul energetic, cunoscut şi sub numele de certificat de performanţă energetică, este un document în care este specificată performanța din punct de vedere al consumului de energie a unei clădiri. Acesta se poate obţine de la un auditor atestat, fiind unul dintre documentele necesare în… Cititi mai multe aici: Ce trebuie să ştii despre certificatul energetic […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here