Importanța luminii în design-ul interior

1

Valoarea estetică a luminii reprezintă un concept fundamental în designul interior. Lumina scoate din anonimat orice spaţiu și poate contribui semnificativ la succesul unui proiect de amenajare. Este folosită pentru a crea efecte decorative deoarece prin intermediul ei se corectează defecte de fabricație și se pun în valoare anumite spații din locuință.

 

 

Un designer de interior poate realiza efecte de lumină foarte interesante. Dacă se dorește ca o grindă sau o coloană să pară mai ușoară, mai subțire, pentru a reduce prezența prea greoaie, trebuie ilumintă partea de sus iar baza lăsată în întuneric și invers, dacă baza este iluminată și partea superioară lăsată în întuneric, structura de rezistență va părea mai robustă.

stalp iluminat

Se poate interveni în același mod și pentru a corecta din punct de vedere optic un spațiu, mai ales dacă nu există altă alternativă. De exemplu un coridor sau o cameră prea mari pot fi corectate prin integrarea unei lumini speciale în decor. Pereții luminoși vor avea un efect de micșorare cu 2/3 din înălțimea lor, lăsând plafonul în întuneric și, prin urmare, impactul vizual la sol.

iluminare hol

Se poate da impresia de extindere și pe orizontală a unui spațiu prea îngust ca de exemplu un hol, prin iluminarea doar a pereților lăsând podeaua și plafonul în întuneric. Astfel, pentru a extinde un coridor, pereții ar trebui să fie puternic iluminați, și de asemenea să se concentreze lumina pe o masă, un decor sau altceva care să provoace un interes special.

design lumina

Atunci când se lucrează cu lumina pentru a produce aceste efecte virtuale se fac corecturi vizuale prin care se pot evidenția, de asemenea, caracteristici spațiale atractive, care vor contribui la ignorarea aspectelor negative dintr-o încăpere.

iluminare pat

Iluminatul este un element important în design-ul interior pentru că, contribuie la percepția calitativă a spațiului. De aceea este bine să acordați o atenție deosebită în timpul renovării locuintei, pentru că este mult mai greu să se intervină cu detalii de acest gen după ce lucrarea a fost finalizată.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: uredjenjedoma.com, pinterest.com, interiorlandscaping.co.uk

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here