Interviu Casoteca: Luiza Voican, de la jocul Sims la carieră în design de interor. Cum și-a descoperit pasiunea

0

Luiza Voican și-a transformat pasiunea din copilărie pentru jocul Sims într-o adevărată carieră în designul de interior. Pandemia de Covid-19 din 2020 a fost ocazia de care nu știa că avea nevoie pentru a-și urma visul, însă a riscat și, cu un partener pe măsură, a realizat tot ce și-a propus.

În acest articol vă prezentăm traseul urmat de Luiza Voican spre îndeplinerea visului de designer de interior.

Cum ți-ai descoperit pasiunea și ce experiență ai ?

Eu, la bază, sunt absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării-secțiunea Publicitate. Om de creație. Totuși, în anul 2020, influențată, sau mai bine zis încurajată oarecum și de pandemie, am decis să-mi îndrept atenția spre prima mea pasiune: amenajarea, interioarele, designul de interior.

În anii copilăriei mele era la mare modă Sims-ul. Poate se află printre cititori persoane care, întocmai mie, construiau și amenajau case de dimineață până seara. Cum spuneam, în 2020 m-am înscris la un curs de design interior, apoi la altul, și la altul. În același timp, am început să preiau și mici proiecte reale de design interior: un birou managerial, altul de contabilitate, o baie dintr-o întreprindere și în cele din urmă, apartamentul.

Cum te-ai decis să renovezi apartamentul?

În cazul ăsta povestea începe mai demult. Pe parcursul specializării mele în design interior, am descoperit pur întâmplător, faptul că prietenul meu este și el interesat de acest aspect, că înțelege stiluri, poziționări, texturi, culori, dar, mai mult decât atât, este pasionat de orice înseamnă construcții. Și într-adevăr s-a dovedit a fi foarte priceput în realizarea diferitelor proiecte speciale de care mai avusesem nevoie la primele mele amenajări. Prin urmare, am decis împreună că voi renunța la orice firmă de construcții care m-ar fi ajutat în mod normal să duc la bun sfârșit acest proiect și, cu acordul clientului, să facem totul doar NOI DOI.

Cu cine ai lucrat pentru electrică/instalații/mobilier?

Eu, împreună cu prietenul meu am schimbat complet aspectul acestui apartament. Poate că vă veți întreba “Cum? A făcut el toate aceste lucruri de unul singur?” Ei bine, a avut ajutor de la un prieten la montarea ușii de la intrare, fiind prea grea pentru a fi manipulată doar de el și, același prieten l-a mai ajutat să suspende blaturile de bucătărie. Acestea fiind zise, a făcut el totul de unul singur.
În ceea ce privește mobilierul, cu excepția câtorva piese speciale cum sunt masca de la șemineu, dulapul din lemn de stejar din bucătărie sau consola ce maschează caloriferul din living, piese care sunt făcute în întregime de prietenul meu, restul obiectelor de mobilier sunt de la IKEA, JYSK, Mobexpert sau chiar vintage-shop-uri. Acestea din urmă sunt o soluție excelentă dacă ai un buget destul de restrâns, așa cum a fost și în cazul nostru, dar să nu uităm că reciclarea este de dorit în tot mai multe aspecte în ziua de azi. – The best way to recycle is to reuse.

Care au fost problemele generate de structura existentă?

Trebuie să menționez faptul că apartamentul se afla într-o stare foarte proastă, fiind un apartament nerenovat de aproape 20 de ani. Faianța se desprindea de pe pereți în ambele băi. A fost nevoie de înlocuirea completă a instalației electrice, am îngropat țevile de agent termic iar țevile din coloana blocului au fost mascate cu rigips. Pe parcurs a mai fost nevoie și de alte îmbunătățiri tehnice, dar primul și cel mai mare impediment pe care l-am întâmpinat a fost să descoperim că prin tavan nu sunt trase fire de curent electric. Cu alte cuvinte, aș fi putut monta corpuri de iluminat doar pe pereți. Și, cum stilul apartamentului nu se alesese a fi unul tip peșteră a trebuit să recalculăm resursele de timp și de buget astfel încât să putem monta tavane false în întregul apartament. O adevărată provocare dacă înălțimea apartamentului nu îți lasă prea multă libertate de mișcare, la propriu.
Au mai fost și alte impedimente, cum se întâmplă în orice amenajare, dar am învățat să le depășim împreună.

Care este stilul în care ai încadra designul?

Atunci când am început discuțiile despre cum va arăta acest apartament mi s-a spus că își doresc ceva mai luxos. Luxul este înțeles și perceput diferit de la persoană la persoană. Dar fiindcă era vorba despre un viitor Airbnb m-am bucurat de o oarecare libertate în luarea deciziilor referitoare la aspect și am ales să interpretez luxul în termenii designului interior. Astfel am ales stilul glam, glamour style.
În procesul de creație, influențat de diverși factori, preferințele clientului, cererea pieței etc., a migrat în neoclasic. Deci, apartamentul este amenajat în manieră neoclasică.

Te-ai abătut de la proiectul inițial?

Da, cred că este aproape imposibil să nu o faci. Provocările pe care le întâmpini pe parcurs sunt cele care generează,de cele mai multe ori, schimbarea. Sunt încântată că s-a întâmplat așa, fiindcă rezultatul final a fost mult peste planul inițial. Tot răul spre bine nu? Dintre toate zonele gândite pentru apartament, cred că în bucătărie ne-am abătut cel mai mult de la planul inițial. Fusese gândită într-o paletă cromatică simplă: alb, gri și accente din lemn de esență întunecată. Schimbarea a intervenit atunci când mi-am adus aminte că la un moment dat a trebuit să mai comandăm un pachet de faianță, fiindcă mai aveam nevoie de jumătate de placă. Fusese o faianță specială căreia ii făcusem cu greu loc în buget. Plăcile rămase ne ajungeau acum la fix pentru realizarea contrablatului. Și de aici s-a schimbat aspectul întregii bucătării. Și, prin urmare, am transformat o pierdere de material într-un câștig, economisind și resursele financiare care ar fi trebuit alocate pentru placarea peretelui din bucătărie.

Acest proiect nu a fost finalizat de mine împreună cu o echipă de oameni specializați cum poate vă așteptați. Eu, Luiza Voican, pasionată de design interior și el, prietenul meu, specialist în marketing, am renovat de la 0 un apartament asupra căruia nu se mai intervenise de circa 20 de ani, într-un an, cu un buget de 30 000 euro, în stil neoclasic. Mult/puțin, judecați voi!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here