Una caldă, alta rece în Piaţa Romană

0

Nu numai că Piaţa Romană se găseşte în plin centrul Bucureştiului dar este şi înconjurată de case, vile şi clădiri istorice de patrimoniu cu excepţională valoare arhitecturală. Vom aminti dintre acestea Casa Nanu Muscel, Casa pictorului Gheorghe Petraşcu, Blocul cu coloane, Clădirea Academiei de Studii Economice ASE, Casa Saba Stefănescu, Casa Nicolae Petraşcu. Printre arhitecţii care şi-au pus amprenta pe casele din Piaţa Romană se numără Ion Mincu, Grigore Cerchez, Edmond van Saanen Algi, Culina Arghir, Otto Maugsch, Spiridon Cegăneanu. Odată cu controversata renovare a Casei Nanu Muscel numai Casa Nicolae Petraşcu se prezenta într-o stare jalnică, cum de fapt apare şi acum, necesitând în mod evident consolidare şi renovare.

 

Casa Nicolae Petrascu necesită renovare şi consolidare 

 

Casa fratelui mai mare al maestrului culorilor Gheorghe Petraşcu (a cărui casă se află tot în Piaţa Romană) este chiar la numărul 1, a fost realizată de arhitectul Ion Mincu în stil neoromânesc şi prezintă câteva elemente speciale. Sacnaşiul şi ferestrele de la etaj, plasate la o înălţime mai mare faţă de cea cu care suntem obişnuiţi şi care este inspirată evident de casele tip culă, induce un aer de castel medieval. Aşa cum am arătat, casa încărcată de poveste se află într-o stare precară.

 

Anuntul de consolidare şi refacere al Casei Nicolae Petraşcu

Partea bună este că pe faţadă este acum plasat un anunţ de începere a lucrărilor de consolidare şi refacere, în urma convenţiei dintre Primăria municipală, proprietari şi AMCCRS. Deşi convenţia este datată în anul 2019, lucrările vor începe acum şi nu este indicat termenul în care se va încheia proiectul. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Aşa arăta acum câteva săptămâni Casa Nanu Muscel pe timpul nopţii

 

În urmă cu doar o lună de zile, anunţam cu satisfacţie faptul că vila Nanu Muscel, recent renovată, prezenta un sistem de iluminat arhitectural care sublinia spectaculos valoroasele elemente arhitecturale ale casei.

 

Casa recent renovată Nanu Muscel nu mai beneficiază de sistemul de iluminat arhitectural

Numai că acum nu numai că totul este ferecat şi în nemişcare la această casă dar şi sistemul de iluminat nu mai funcţionează.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here