Invitație CasoTeca: unde poți asculta colinde adevărate românești

0

Ca în fiecare an, luna decembrie abundă în evenimente și concerte de nu mai știm ce să alegem. Și CasoTeca și-a propus să fie colindată, dar pentru că timpul este prețios, trebuie să fim cât mai selectivi.

Vă propunem să redescoperiți frumusețea colindului autentic românesc alături de ansamblul vocal-instrumental Anton Pann la un concert vocal simfonic de colinde tradiționale, „Colindul Cerului”, pe data de 22 decembrie, orele 19:30, la CINEMA PRO.

Ansamblul Anton Pann preia într-o abordare simfonică texte și melodii ale colindelor tradiționale de dinaintea anilor 1900. Prin interpretarea proprie, ansamblul păstrează linia arhaică a melodiei precum și specificul cultural al vremurilor respective.

Concertul cuprinde un repertoriu de colinde tradiționale, autentice, multe nemaicântate până de curând, gândit în genul concertului de Crăciun din Viena.

Citește și: Brazii moderni, o variantă ieftină și eficientă pentru Crăciun

 

Colindul, în mod obișnuit, este însoțit și de instrumente, iar ansamblul „Anton Pann” vă  propune o combinație inedită de instrumente utilizate în orchestra clasică de factură vestică și instrumente de factură estică ce au fost utilizate sute de ani și la noi până pe la sfârșitul secolului al XIX-lea când, prin porcesul de occidentalizare, s-a renunțat la un bogat tezaur cultural ce ne lega de Orient și care a produs un hiatus în tradiția și cultura românească până în prezent.

12065534-921044121304157-6240941240011827540-n-2000x1333-47

Componența Ansamblului Anton Pann: Constantin Răileanu — voce, percuție (daire), dirijor, orchestrator; Sabin Penea — vioara; Alexandru Stoica — oud (lăuta cu gât scurt); Andrei Zamfir — baglama (lăuta cu gât lung); Ghassan Bouz — percuții (bendir, darbuka, riq, cajon).

Prețul unui bilet este între 40 ron și 66 ron și poate fi achiziționat în avans, din online, de pe bilet.ro și eventim.ro sau de la casieriile acestora, cât și de la casieria Cinematografului Pro, în intervalul orar 12:00 — 22.00.

Colegii noștri de la PedagoTeca.ro au reușit să afle mai multe despre obiceiul de a colinda și despre repertoriul pregătit pentru concertul de joi chiar de la fondatorul  ansamblului, etnomuzicologul Constantin Răileanu. De acolo am aflat și noi că obiceiul colindatului nu este specific doar Crăciunului, iar rolul colindătorilor este acela de „glasuri ale conștiinței noastre”. Nu vă spunem mai mult, vă invităm să citiți interviul și să vă pregătiți de concert!

Aflați aici mai multe detalii despre spectacolul de colinde de pe 22 decembrie.

Iată câteva momente de la repetiții:

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here