Eucaliptul curcubeu, o minune a naturii

2

Eucaliptul curcubeu sau copacul Mindanao (Eucalyptus deglupta) este singura specie de eucalipt care creşte ȋn emisfera nordicǎ şi una dintre cele 4 specii de eucalipt care creşte ȋn altǎ parte decȃt Australia, preferȃnd zona de sud-est a Asiei. Face parte din Familia Myrtaceae, familia mirtului.
Este un copac cu creştere rapidǎ, 0.8-1,5 m pe an, cu frunziş bogat şi veşnic verde, ȋntȃlnit ȋn pǎdurile tropicale din Noua Guinee, Indonezia şi Filipine (insula Mindanao). In aceste zone ajunge pȃnǎ la 76 m ȋnǎlţime, cu diametru de 1,8 m. În alte pǎrţi ale planetei unde a fost introdus, dimensiunile sale sunt mai reduse, ȋn Hawaii de exemplu, atingȃnd numai 30-45 m ȋnǎlţime.
Numele de eucalipt curcubeu vine de la scoarţa maronie-cǎrǎmizie a copacului care se curǎţǎ vara, dezvǎluind o multitudine de dungi verticale de culori diferite. În momentul ȋn care ȋncepe sǎ se cojascǎ, scoarţa matura face loc unui strat nou, de culoare verde. Aceasta este urmatǎ de roşu, portocaliu, gri şi la final, maro-purpuriu. Culorile se datoreazǎ prezenţei clorofilei şi a unor taninuri. În afara habitatului natural al speciei, nuanțele sunt mai şterse.

Frunzele copacului sunt alungite, cu formǎ de lance, au ȋn jur de 15 cm lungime şi emanǎ un miros plǎcut, uşor mentolat dacǎ sunt strivite. Florile sunt albe, grupate ȋn inflorescenţe de tip panicule.

Citește și: https://casoteca.ro/arborele-albastru-de-marmura-arborele-cu-fructe-de-culoarea-cerului/

Eucaliptul curcubeu-îngrijire

Eucaliptul curcubeu are nevoie de luminǎ, umiditate crescutǎ şi spaţiu pentru a se dezvolta. Nu suportă seceta şi gerul. Un copac adult va putea supravieţui unor temperaturi scǎzute, dar numai dacǎ perioada de expunere este scurtǎ şi temperatura nu scade sub 5 grade.
Se planteazǎ ȋn parcuri, aliniamente stradale şi curţi cu spaţiu generos, unde se poate dezvolta liniştit. Se poate planta lȃngǎ o sursǎ de apǎ precum un pȃrȃu sau lac, dar ȋn sol bine drenat.

Cum frumuseţea sa a fǎcut sǎ fie foarte cǎutat, s-au obţinut şi copaci care cresc ȋn zona temperatǎ, ȋn ghivece. Ȋn perioada rece, aceştia trebuie mutaţi ȋn interior, ȋntr-un spaţiu bine luminat.

În general, eucaliptul curcubeu nu necesitǎ fertilizare, dar dacǎ dezvoltarea sa este ȋnceatǎ, se recomandǎ un fertilizator lichid, cu conţinut redus de fosfor.
Este o specie rezistentǎ la boli.
Pentru a-i controla ȋnǎlţimea, se pot efectua tǎieri o data la cȃţiva ani, pe timp de varǎ.

Lemnul copacului se foloseşte pentru construcţii.

Sursa foto:  https://wikipedia.org

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here