Laleaua de Siam, o plantă ce ne duce cu gȃndul la o vacanţă ȋn Thailanda

2

Laleaua de Siam (Curcuma alismatifolia) este o plantă perenă, originară din Thailanda (ȋn trecut, numită Siam) și Cambodgia. Mai este cunoscută și sub numele de krachio. Face parte din familia ghimbirului și a turmericului.

Ajunge la ȋnălţime de 1m, are frunze și flori asemănătoare celor de lalea, aspect ce a determinat alegerea numelui popular al acestei specii.

Ȋnflorește pe tot parcursul verii. Fiecare inflorescenţă (cu lungime de 7-8 cm) este formată din bractee purpurii, roșii sau maro și petale alb-lavandă. Acestea se dezvoltă pe o tijă florală de 60 cm.

Frunzele plantei sunt lanceolate, verde ȋnchis, grupate.

Vezi și: Cerica, planta cu flori in forma de stelute

Laleaua de Siam-ȋngrijire

Se ȋnmulţește prin rizomi ce se plantează după 15 aprilie, ȋn sol bogat ȋn substanţe nutritive, umed, dar bine drenat. Are nevoie de multă lumină, dar nu trebuie expusă direct razelor de soare.

Se recomandă ca ȋntre plante să se lase o distanţă de 20-30 cm.

Fiind o plantă tropicală, necesită un mediu cu umiditate ridicată.

Ȋn cazul ȋn care se crește in apartament, se recomandă așezarea sa ȋntr-o ȋncăpere unde nu se află aparate de aer condiţionat, acestea uscȃnd aerul.

Rizomii se scot din pămȃnt toamna și se depozitează ȋn locuri uscate, răcoroase, ferite de ȋngheţ.

Udarea se face numai după ce stratul superficial al substratului ȋncepe să se usuce și se realizează astfel ȋncȃt să se evite stropirea florilor.

Pentru a da un aer exotic grădinii, se poate planta alături de urechile elefantului și hibiscus.

Se folosește și ca floare tăiată pentru buchete cu aspect inedit, pe piaţa de flori găsindu-se numeroși hibrizi.

Ȋn Thailanda, momentul ȋnfloririi lalelelor de Siam atrage numeroși vizitatori ȋn rezervaţiile naturale. Florile rămȃn deschise cȃteva săptămȃni.

Sursa foto: Pinterest

2 comentarii

  1. […] Laleaua de Siam (Curcuma alismatifolia) este o plantă perenă, originară din Thailanda (ȋn trecut, numită Siam) și Cambodgia. Mai este cunoscută și sub numele de krachio. Face parte din familia ghimbirului și a turmericului. Ajunge la ȋnălţime de 1m, are frunze și flori asemănătoare celor… Cititi mai multe aici: Laleaua de Siam, o plantă ce ne duce cu gȃndul la o vacanţă ȋn Thailanda […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here