Masa de lucru din grădină este centrul de comandă al unui grădinar

0

Masa de lucru din grădină sau seră este locul unde se schimbă substratul din ghivece, se taie tulpinile uscate, se aplică tratamentele și fertilizatorii, se realizează aranjamentele din jardiniere sau se pregătesc uneltele.

Pentru a fi utilă, o masă de lucru trebuie să ȋndeplinească cȃteva caracteristici:

-să fie spaţioasă. Dimensiunile sale se determină ȋn funcţie de necesităţi. De exemplu, dacă pe aceasta vor fi depozitaţi temporar, saci de pămȃnt, tocătură de crengi sau mulci, dimensiunile minime ar trebui să fie 3m lungime și 1m lăţime.

-să aibă o ȋnălţime calculată ȋn funcţie de ȋnălţimea persoanei care va lucra ȋn acel loc, evitȃndu-se astfel aplecarea, respectiv abordarea unei posturi incorecte care ar putea genera dureri de spate;

-să fie realizată dintr-un material rezistent la apă;

-să poată susţine greutatea obiectelor cu care se lucrează;

Vezi și: Sculpturi verzi pentru gradini de poveste

-să fie poziţionată astfel ȋncȃt să nu permită adăpostirea rozătoarelor. Acestea preferă spaţii ȋnguste, ȋntunecoase, lȃngă ziduri sau pereţi.

-să aibă o suprafaţă dură care să reziste la ȋnţepare, zgȃriere, frecare și care să poată fi curăţată ușor;

-să fie poziţionată ȋntr-o zonă luminoasă, dar dacă se află afară, să nu fie direct expusă razelor soarelui pentru a se evita disconfortul celor care o folosesc. De asemenea, se poate amplasa astfel ȋncȃt să fie protejată de ploi.

Cȃteva cȃrlige prinse pe margine, două-trei sertare și montarea unor roţi pot fi de asemenea de mare folos grădinarului.

În activităţile ce implică grădina, accesul la apă este foarte important așa ȋncȃt montarea unei chiuvete ȋn apropierea mesei poate fi de mare ajutor. De la spălarea ghivecelor și a uneltelor, la realizarea amestecurilor pentru fertilizatori sau stropirea răsadurilor, grădinăritul implică folosirea frecventă a apei.

Sursa foto: Pinterest

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here