Matthiola longipetala, flori cu parfum ȋmbătător

2

Matthiola longipetala este o plantă erbecee, anuală, cu flori ce se deschid seara, fiind perfecta ȋntr-o grădina nocturnă. Pentru aceasta, se poate combina cu tuberoze, regina nopţii, Clematis, caprifoi, Wisteria sau iasomie, specii care atrag privirile și după ȋnserat.

Vezi și: Gradinile nocturne, minunile de sub clar de luna

Florile sale mici și delicate pot fi simple sau duble. Ele răspȃndesc un parfum plăcut ce a fost descris ca un amestec de vanilie și trandafir, cu o ușoară notă condimentată. Pot avea diverse culori, roz deschis, alb, magenta și liliachiu.

Înflorirea are loc din mai pȃnă spre toamnă atrăgȃnd o mulţime de albine, fluturi și molii.

Frunzele sale sunt verzi-arginitii, cu formă lanceolată și prezintă perișori. Tulpina ajunge la 45-50 cm.

Matthiola este o specie din familia Brassicaceae, familia muștarului,  originară din Europa unde crește pe cȃmpuri și margini de drum, la altitudine de 700-1300 m. A fost introdusă ȋn America de Nord și Australia.

Numele știinţific al speciei ȋl onorează pe Pierandrea Mattioli, medic și botanist italian care a trăit ȋn secolul XVI.

Matthiola-ȋngrijire

Planta nu este pretenţioasă cȃnd este vorba despre tipurile de sol, dar le preferă pe cele nisipoase, expuse soarelui, din zone ferite de vȃnt, cu un pH neutru sau ușor alcalin.

Se ȋnmulţește prin seminţe ce se plantează ȋn luna aprilie, la o distanţă de 30 cm unele de celelalte.

Este una dintre plantele care nu necesită prea multă ȋngrijire, fiind rezistentă la boli. Trebuie ȋnsă verificată periodic deoarece este vizitată de melci și afide.

Se poate folosi ȋn grădini de tip rustic, ȋn borduri florale, dar și ca floare tăiată, mai ales că rezistă timp ȋndelungat, florile păstrȃndu-se ȋn jur de 8 zile.

Sursa foto: Pinterest

 

 

2 comentarii

  1. […] Matthiola longipetala este o plantă erbecee, anuală, cu flori ce se deschid seara, fiind perfecta ȋntr-o grădina nocturnă. Pentru aceasta, se poate combina cu tuberoze, regina nopţii, Clematis, caprifoi, Wisteria sau iasomie, specii care atrag privirile și după ȋnserat. Vezi și: Gradinile nocturne, minunile de… Cititi mai multe aici: Matthiola longipetala, flori cu parfum ȋmbătător […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here