Muschiul spaniol, o plantă ce crește pe copaci

1

Muschiul spaniol (Tillandsia usneoides) nu este o specie de muschi cum implică numele său ci o planta din familia ananasului, familia Bromeliaceae. Este originar din sudul Americii de Nord, America Centrală și America de Sud unde crește pe copaci.

Francezii i-au dat inițial numele de barba spaniolilor, aspectul său amintind de bărbile conquistadorilor. Localnicii o numeau itla oklapărul copacilor.

Planta are rădăcini aeriene prin care își ia apa din atmosferă si frunze cu aspect de fire de lȃnă, cu lungime cuprinsă între 2,5-7,5 care apar pe tulpini subțiri de 6-7,5 cm. Acestea atȃrnă în cascade verzi-gri.

 

Vezi și: Floarea de la ora 4,o planta care isi deschide florile la ora fixa

Muschiul spaniol se poate dezvolta bine ȋn interior, ȋn ȋncăperi luminoase și umede cum ar fi băile. Dacă aerul este uscat, se recomandă udarea sa ȋn fiecare zi, prin pulverizarea apei. Ȋn momentul contactului cu picăturile de apă, frunzele ȋși vor modifica culoarea, din gri ȋn verde deschis. Dacă nu este hidratată, devine maronie.

Planta nu are nevoie de fertilizatori.

Se ȋnmulţește ușor, prin desprinderea unor porţiuni din tulpină și prinderea lor pe un suport de lemn.

Ȋn mediul natural, fragmente de plantă sunt rupte de păsări pentru a fi folosite la construirea cuiburilor, iar unele dintre acestea cad pe crengile copacilor și formează o nouă ghirlanda.

Dacă are condiţii prielnice, aceasta crește cu 10-20 cm pe an.

Este o specie rezistentă la boli.

Muschiul spaniol-utilizare

Mulţi consideră că este dăunătoare pentru copacul gazdă și o distrug. De fapt, are un rol important ȋn ecosistem, asigurȃnd o bună ascunzătoare pentru insecte și constituind material de construcţie pentru numeroase specii de păsări.

Localnicii au folosit planta pentru realizarea vaselor din lut și pentru a ţese saltele și haine. Soldaţii din timpul războiului civil făceau pături pe care le așezau sub șeile de pe cai, acestea permiţȃnd evaporarea transpiraţiei și o bună aerisire.

Ȋn zilele noastre, muschiul spaniol se utilizează la realizarea unui fertilizator foarte eficient, dar și la umplerea scaunelor de mașină și a canapelelor, muschiul spaniol nefiind atacat de molii.

Sursa foto: www.explorebeaufortsc.com, www.candide.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here