Ne extindem pe verticală! Cum arată casele viitorului?

0

Piața imobiliară din Japonia este atipică, având foarte puține lucruri în comun cu real estate-ul din America de Nord și Europa; casele sunt considerate bunuri care se depreciază rapid, asemenea automobilelor, care în general se devalorizează în 15 ani conform standardelor societății nipone.

În acest context, compania MUJI a creat proiectul Vertical House, un produs simplu, cu preț rezonabil, foarte eficient din punct de vedere al utilizării materialelor și nu în ultimul rând prietenos cu mediul înconjurător. Chiar dacă proiectul inedit are origini asiatice, are toate șansele să își găsească fani și chiar clienți în țări europene – de ce nu, chiar în România.

Produsele MUJI au apărut pe piață la începutul anilor ’80, ca răspuns la nevoia oamenilor de a reveni la simplitate în viața de zi cu zi. Scopul companiei a fost și este să le ofere clienților strictul necesar pentru a se adapta stilului de viață modern, astfel că produsele sunt realizate din materiale de calitate, dar în același timp simple și accesibile ca preț.

În condițiile în care sectorul imobiliar din România continuă să cunoască scăderi moderate, apariția unor astfel de proiecte în peisajul local ar putea stimula întreaga industrie și ar putea da naștere unor noi microtrenduri, în special în aglomerările urbane mari, dispuse să accepte inovația mai ușor.

Planul Casei Verticale de la MUJI este foarte simplu: aceasta se împarte pe trei nivele – parterul este ocupat de baie și bucatarie, livingul se află la etajul al doilea, iar dormitorul este amenajat la ultimul nivel. Casa a fost special concepută pentru a eficientiza consumul de curent electric; la etajul al treilea există sistem de aer condiționat, iar în interiorul locuinței temperatura rămâne constantă chiar dacă afară poate fluctua.
Casa este construită din coloane și grinzi de glulam (lemn lamelar încleiat), susținute de sisteme high-tech rezistente la cutremur.

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: treehugger.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here