Nicandra, floarea violetă care înflorește pe timp de noapte

1

Mărul de Peru sau Shoo-Fly, cu denumirea științifică Nicandra Physalodes este o plantă asemănătoare cu Păpălău. Se cultivă pentru forma sa interesantă de felinar iar fructele vii de culoare violet sunt folosite pentru decorare (acestea din urmă când sunt uscate se utilizează în design floral), sunt utile și în medicina tradițională a unor țări mai îndepărtate. După cum îi sugerează și numele său, Mărul de Peru este o plantă indigenă din America de Sud, extrem de rezistentă și adaptată la medii foarte diferite, de la munții înalți din Peru până în capitala Germaniei.

Nicandra, floarea violetă care înflorește pe timp de noapte
Nicandra, floarea violetă care înflorește pe timp de noapte

În unele state din Midwestern, ca de exemplu Ohio, această plantă este considerată specie agresivă, invazivă care colonizează câmpurile de soia. Și totuși în unele zone din Tanzania frunzele tinere ale plantei sunt consumate în mod regulat și chiar considerate delicatese. Despre „mărul” sau „boabele” plantei se poate spune că atunci când fructul se uscă devine incolor, capsulat de o coajă ca de hârtie cu formă aproximativ rotundă de culoare maro, aurie. Astăzi o întâlnim în zone tropicale, subtropicale și, într-o măsură mai mică în zonele temperate.

Nicandra, floarea violetă care înflorește pe timp de noapte

Florile apar din iunie până în octombrie. Planta ajunge până la un metru înălțime și este puternică, cu multe ramuri răspândite și frunze ovate și zimțate. Florile au formă de trompetă, însă cu o formă neregulată și cu diametru de aproximativ 5 cm care se deschid doar câteva ore pe zi. Floarea începe să semene cu un felinar spre sfârșitul perioadei sale de înflorire. Se pare că planta are proprietăți de respingere a insectelor. Există păreri contradictorii despe Nicandra, planta fiind acceptată ca specie comestibilă dar și toxică/medicamentoasă, în această situație fiind considerată suspectă și tratată cu prudență.

Citește și Păpălău, o plantă exotică cu fructe comestibile

Nicandra, floarea violetă care înflorește pe timp de noapte

Semințele sunt comestibile dar pot fi folosite și ca insecticide sau ca medicamente- antipiretice, fierte cu apă și luate pentru febră, indigestie și constipație, oferind proprietăți laxative. În medicina tradițională tibetană semințele sunt utile pentru că au efecte analgezice, antibiotice, antiinflamatorii și antipiretice, pentru a trata durerea de dinți, impotență.

Oricum ar fi Mărul de Peru este o specie decorativă atât când se află în perioada de înflorire cât și ca plantă uscată. Deci, haideți să ne bucurăm de frumoasele sale flori de culoare violet aprins!

un comentariu

  1. […] Mărul de Peru sau Shoo-Fly, cu denumirea științifică Nicandra Physalodes este o plantă asemănătoare cu Păpălău. Se cultivă pentru forma sa interesantă de felinar iar fructele vii de culoare violet sunt folosite pentru decorare (acestea din urmă când sunt uscate se utilizează în design floral),… Cititi mai multe aici: Nicandra, floarea violetă care înflorește pe timp de noapte […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here