Physalis alkekengi sau păpălău este o plantă erbacee perenă cu flori albe și frunze verzi, cu fructe decorative, cunoscută și ca cireașa evreilor sau curcubetica. Această plantă ornamentală este cultivată în mare măsură pentru forma interesantă de felinar iar fructele sale vii de culoare roșu-portocaliu sunt perfecte pentru decorare toamna.
Florile albe care apar în timpul verii, pot fi uscate sau folosite în stare proaspătă în aranjamente deoarece își păstrează forma și culoarea. Se plantează la soare sau umbră parțială, fără să fie expusă la soare mai mult de 8 ore pe zi. Se cultivă prin semințe, apoi se transplantează când au 8-10 cm înălțime. Planta se va dezvolta sub forma unei tufe cu înălțime cuprinsă între 40 și 60 cm. Preferă solurile ușoare, fertile și cu un drenaj bun. Vara înflorește cu flori mici, de culoare alb-gălbui. Toamna însă, fructele asemănătoare cireșelor sunt acoperite de un înveliș protector de consistența hârtiei, de culoare portocaliu intens, asemănătoare unor felinare. Se udă moderat, doar în perioadele de secetă. Înainte de venirea iernii planta se acoperă cu un strat de frunze uscate, nefiind necesară transplantarea ei primăvara.
Fructul necopt ca și restul plantei este otrăvitor, cauzează amețeli și diaree. Dacă se culege atunci când este complet copt poate fi consumat proaspăt, sub formă de suc, uscat sau sub formă de dulceață; are un gust acrișor- amărui. Se folosește de obicei în bucătărie la diverse salate, preparate culinare și la ornarea torturilor, tartelor sau prăjiturilor. Acest fruct originar din munții Anzi- Peru a fost descoperit în 1753 de suedezul Carl Linnaeus, un celebru om de știință care i-a dat numele de Physalis peruviana.
Physalis alkekengi-Păpălau o puteți achiziționa de la magazine online sau din magazine specializate pentru casă și grădină la prețul de 2 lei pentru 5 semințe.
Citește și O lanternă chinezească? Mai degrabă o floare sub formă de lampion
Sursa foto: tiekejugildija.lt, weddingwire.com, pinterest.com, nancycreative.com, lampion pixabay.com
[…] Citește și Păpălău, o plantă exotică cu fructe comestibile […]