Învăluită ȋn mister și legendă, nuca de cocos din mare este de fapt cea mai mare și mai grea sămȃnţă produsă de o plantă de pe Terra și anume, de un palmier, Lodoicea maldivica, endemic din insulele Praslin și Curieuse, arhipelagul Seychelle.
Nucile de cocos din mare au o formă bizară, cu doi lobi, cȃntăresc 18-25 kg și se maturizează ȋncet, ȋn circa 10 ani. Aceste caracteristici au stȃrnit imaginaţia oamenilor timp de sute de ani.
Seminţele cădeau uneori ȋn apă și datorită densităţii lor, se scufundau. După ce ȋncepeau să putrezească, gazele formate ȋn interior, le făceau să se ridice la suprafaţă. Purtate de valurile Oceanului Indian, ajungeau pe ţărmurile altor insule. Faptul că nu germinau și că apăreau dintre valuri, a dat naștere multor povești.
Unele populaţii credeau că sunt fructele unor copaci ce creșteau pe fundul oceanului, iar altele că palmierul este casa unei creature mitologice, o pasăre uriașă.
Palmierul Lodoicea are o creștere lentă, devenind matur după 40 de ani, dar unii copaci se reproduc de la 11 ani. Poate ajunge la o ȋnălţime de 30 m, iar frunzele sale care cresc ȋn vȃrful trunchiului, au formă de evantai, lungime de 9 m și o lăţime de 4-5 m.
Sexele sunt dispuse pe indivizi separaţi. Florile, grupate ȋn amenţi, au culoare purpurie ȋn cazul florilor mascule și verde-maronie ȋn al celor femele.
Nuca de cocos din mare-conservare
Nucile de cocos din mare valorează 500-2000 lire UK. Începȃnd cu anul 1978, este interzisă comercializarea acestora, autorităţile vȃnzȃnd numai coaja seminţelor uriașe pentru a fi sigure că planta nu este ȋnmulţită ȋn altă parte.
Datorită cereri sporite de pe piaţă, mai există numai 8 mii de palmieri, Lodoicea maldivica fiind ȋnscrisă pe lista roșie a IUCN. Pe lȃngă culegerea ilegală, planta este ameninţată de seceta prelungită din ultimii ani.
Dispariţia acestor plante va atrage eliminarea multor alte specii precum: papagalul negru, geko de bronz sau melcul alb.
Reproducerea palmierului nu este pe deplin ȋnţeleasă nici acum. Ce se știe este că planta produce un număr redus de seminţe care ȋncolţesc după 3 luni dacă nu sunt mutate din locul ȋn care cad. Adulţii, cu frunzele lor uriașe, ţin umbră și direcţionează apa ploii spre propriul trunchi, descurajȃnd creșterea altor specii care ar putea să facă concurenţă noilor palmieri.
Sursa foto: www.mappingmemories.ca