Ora de Jamu

0

Indonezia, țara lichiorului medicamentos – Jamu. Unul din laboratoarele Facultatii “Food Technology”, UNIKA Semarang. După ce ni se face o scurtă prezentare a rădăcinilor și frunzelor necesare, ne apucăm cu drag și spor să preparăm Kunyit Asam, o băutură miraculoasa care ajuta fetele tinere și femeile să scape de durerile menstruale.

Punga a fost cumpărată ca atare de la piață, pregătită cu grijă de vânzătoarele de profil. Punem la fiert rădăcinile (turmeric și tamarind) alături de toate celelalte ingrediente , între care zahăr de palmier, sare, scorțișoară și apă. După 15 minute de fiert,  lichidul maro-portocaliu se strecoară, se  răcește și  e bun de băut.

CIMG2952

Pot spune, ca scurtă concluzie, că a doua lună în Indonezia a venit cu o adevărată surpriză pentru mine: nici urmă de dureri. Jamu este o băutură miraculoasă…

Istoria Jamu

Original, cuvântul Jamu este derivat din cuvântul Javanez „Jampi”, care înseamnă „insănătoșire”. Jamu este medicamentul tradițional indonezian pe bază de plante al locuitorilor insulei Java și este produs din rădăcini, fructe, frunze, coajă de copaci, etc. Jamu este folosit de sute de ani de indonezieni, sub formă de băutură, pentru a-și menține sănătatea și frumusețea. Acesta a fost prima dată obținut în jurul secolului 9 în Medang sau Regatul Mataram, un regat hindu-budist.

Primele referințe despre Jamu au fost descoperite ca fiind sculptate pe pereții templelor hinduse și balineze din Java, cum ar fi Borobudur (cel mai mare temple budist din lume), Prambanan, Penataran și Sukuh. De exemplu, un bazorelief din Borobudur reprezintă copacul mitologic Kalapataru, care simbolizează viața veșnică, și oameni care îi zdrobesc frunzele pentru a obține Jamu, consumat în trecut doar de nobili (Atmaja, 1858).

Jamu Gedong este denumirea completă a băuturiii tradiționale Jamu vândute fără etichetă, dar proaspăt preparate. Conform cercetătorilor, cuvântul Gedong se referă la “căratul în spate”. Jamu-ul proaspăt preparat este turnat în sticle, iar vânzătorii îl transportă într-un coș înfășurat cu un șal lung “selendang” în jurul corpului.

Din timpurile antice, Jamu este preparat folosind diferite pietre pentru a mărunți plantele. Această metodă este încă actuală în satele din Indonezia. (În laborator am folosit aceeași metodă pentru a mojara orezul).

Astăzi, cercetătorii au demonstrat prezența compușilor bioactivi în plantele utilizate la obținerea băuturii Jamu, precum și reacția favorabilă a organismului uman și a sistemului imunitar la consumarea acestor plante. Jamu este utilizat pe scară largă în Indonezia, obținut printr-o minimă procesare sau alături de alte ingredente, în bucătăria zilnică sau sub formă de pastille.

 

 

Autor: Raluca Somoghi

Raluca Somoghi este Doctor în Chimie și în prezent studiază plantele medicinale la UNIKA Semarang, în Indonezia.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here