Pandorea, o floare australiană

0

Pandorea jasminoides este o plantă căţărătoare ce face parte din familia Bignoniaceae. Este adaptată climei subtropicale fiind originară din estul Australiei. Mai este cunoscută și sub numele de umbrarul frumos sau viţa umbrar.

A fost adusă ȋn Europa pentru atractivitatea florilor sale cu formă de trompetă, ce au culoare albă sau roz și care răspȃndesc un parfum plăcut. Acestea apar grupate cȃte 2-4 și au un diametru de 4-5 cm. Sunt vizitate de insecte și păsări care se hrănesc cu nectar.

Frunzele au lungime de 12-20 cm, sunt penat compuse si prezinta 5-9 foliole ovale, lucioase.

Tulpinile sale se ȋntind pȃnă la 5-8 m creȃnd o structură delicată, aerisită. Ca urmare, se recomandă plantarea lȃngă pergole, foișoare, balcoane sau terase, unde poate găsi suport. Este foarte eficientă ȋn ascunderea pereţilor clădirilor industriale și a gardurilor. Se poate utiliza și la realizarea ecranelor verzi pentru asigurarea intimităţii.

Ajunge la dimensiunile maxime la vȃrsta de 5-10 ani.

Fructele plantei sunt capsule tari, au formă ce aminteste de o barcă și conţin numeroase seminţe alungite sau sferice.

Vezi si: Thunbergia,vita cu flori in forma de trompeta albastra

Pandorea-ȋngrijire

Cum este originară din zona caldă, această viţă are nevoie de expunere la soare, dar poate supravieţui și ȋn zone cu semiumbră. Pe lȃngă lumină, un sol bogat ȋn nutrienţi, cu pH ușor alcalin și fertilizarea periodică cu un fertilizator cu eliminare lentă, ȋi vor asigura o bună dezvoltare.

Se recomandă ca udarea să se realizeze numai după ce stratul superior al solului se usucă.

La finalul perioadei de ȋnflorire ce are loc din luna mai pȃnă ȋn septembrie, se pot realiza tăieri ȋn vederea evitării extinderii nedorite, dar nu se va tăia mai mult de 1/3 din lungimea tulpinii.

Se poate ȋnmulţi prin butași și seminţe și poate fi plantată și ȋn ghivece. Astfel, ȋn zonele cu ierni geroase, se poate plasa ȋn sere sau terase ȋnchise.

Sursa foto: www.gardeningwithangus.com.au, www.dawsonsgardenworld.com.au

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here