Panourile fotovoltaice transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Sunt surse de energie regenerabilă şi nepoluantă. Componentele principale ale panourilor solare sunt celulele solare. Acestea se exploatează separat sau legate la baterii pentru alimentarea consumatorilor independenți.
Dacă aleg astfel de surse de energie regenerabilă, consumatorii pot susţine dezvoltarea unor energii curate care vor reduce impactul asupra mediului comparativ cu generarea energiei convenţionale şi vor creşte independenţa energetică. Un exemplu de acest fel sunt stâlpii de iluminat cu panouri solare fotovoltaice.
Cum funcționează acest sistem de energie verde?
Energia solară fotovoltaică presupune transformarea energiei date de lumina soarelui în energie electrică. Procesul de conversie are loc atunci când lumina soarelui lovește celulele solare. Panoul solar folosește materiale semiconductoare și transformă fotonii din lumina soarelui într-un flux continuu de electroni, în energie electrică. Energia colectată și transformată în energie electrică este stocată într-o baterie, fiind disponibilă pentru utilizare atunci când este necesar.
Un panou solar montat corect poate reduce cu circa 70% costurile pentru încălzirea unei case. Poate încălzi apa primăvara, vara, toamna și iarna, prin absorbția radiației solare. Trebuie să știți însă că iarna pentru că ziua are mai puține ore de lumină, perioada de absorbție a radiației solare este mai mică. Tot iarna instalația panoului trebuie să fie prevăzută cu circuite duble de răcire, un circuit exterior având rolul de soluție anti-îngheț.
Ce tipuri de panouri solare există?
Există trei feluri de module. Au același proces de fabricație dar diferă gradul de eficiență al lor. Cele din materiale amorfe au un grad ridicat de confuzie în structura atomului. Construcția lor este simplă și ieftină. Materialele policristaline au modulele compuse din mai multe cristale; acestea fiind de calitate mai bună decât cele anterioare. Materialele monocristaline, formate dintr-un singur cristal de siliciu, sunt mai eficiente. Ele absorb și produc mai multă energie solară pe metru pătrat.
Cu toate că panourile monocristaline sunt mai eficiente și mai mici decât cele policristaline, dacă aveti o suprafață limitată de producere a energiei electrice sunt mai fezabile panourile policristaline deoarece acestea amplifică producerea de energie. Panourile monocristaline și policristaline au un grad de eficiență diferit dar costul per watt de energie electrică produsă este relativ similar.
Cum și unde se pot monta panourile solare?
Panourile se pot instala pe tavane, podele și pe orice suprafață suficient de rezistentă. Pe acoperiș se montează în direcția sud sau sud-vest, adică într-un loc unde să fie soare cât mai mult timp în perioada zilei. Este recomandat să fie montate cu o pantă cuprinsă între 35 ° și 40 °, așa pot fi curățate de precipitații naturale și de asemenea, sunt mai rezistente la grindină.
Întreținerea sistemelor fotovoltaice este aproape nulă. Este suficient să păstrati panourile curate și să nu fie afectate de umbra copacilor, plantelor sau altor structuri care pot reduce eficiența panourilor. Panourile au o greutate de 30-70 kg fără apa din rezervor, deci nu vor afecta structura acoperișului pe care este montat.
Durata medie de viață a panourilor solare este de peste 30 de ani iar energia folosită acasă din această sursă ajută la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu mai mult de o tonă pe an.
Autor: Iulia Gubandru
Sursa foto: sunnyled.ro, sustentator.com