Papucul lui Darwin, o plantă cu aspect inedit

1

Papucul lui Darwin (Calceolaria uniflora) este o plantă perenă, veșnic verde. A fost descoperită de Charles Darwin în timpul voiajului său în America de Sud, în zonele sudice din Argentina și Chile, aproape de Antarctica. Se ȋntȃlnește la altitudini de peste 1200m, pe coaste bine ventilate.

Planta este admirată pentru culorile sale vii, specifice genului Calceolaria. Rădăcina sa este superficială. Frunzele cu lungime de 8-10 cm, ovate-romboide sunt așezate în formă de rozetă. Florile care se deschid primăvara devreme, au o siluetă ce amintește într-adevăr de un papuc, după cum anunță și numele și dimensiuni reduse, de cca 2,5 cm. Au 3 culori: alb, grena și galben aprins. Partea albă este consumată cu plăcere de mai multe specii de păsări ale căror pene se umplu de polen pe care îl poartă apoi pe alte flori, ajutȃndu-le să se reproducă.

Vezi și: Orhideea tigru, o adevarata regina a orhideelor

Papucul lui Darwin-îngrijire

Nu este o plantă ușor de îngrijit, dar aspectul său inedit face ca efortul depus să fie răsplătit pe deplin.

Se poate crește și în ghiveci, dar la temperaturi care să nu depășască 23 grade Celsius. Intervalul ideal este de 14-16 grade Celsius.

Ȋn ceea ce privește lumina, preferă să nu fie expusă direct razelor soarelui, dar dacă este ținută la umbră, florile se vor scutura repede.

Pămȃntul din ghiveci trebuie să fie ușor și fertil (îmbogățit cu humus), umed, dar să nu băltească. Trebuie evitată udarea frunzelor.

Dacă li se oferă un mediu prielnic, florile rămȃn deschise multe zile.

Papucul lui Darwin este o plantă căutată de pasionați, dar rară, de multe ori semințele vȃndute pe piață sub acest nume fiind de fapt ale altor specii.

Sursa foto: Wikipedia

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here