Perilla, o plantă ȋntȃlnită des ȋn bucătăria asiatică

1

Perilla frutescens este o plantă anuală, domesticită  acum 7 mii de ani. Este originară din Asia și face parte din familia Lamiaceae, familia mentei.

Se foloseste de sute de ani ȋn alimentaţie și medicina tradiţională, fiind apreciată pentru proprietăţile sale antioxidante, antitumorale și antialergice.

Reprezintă totodată o plantă valoroasă pentru albine.

Numele știinţific al speciei provine din limba latina, de la cuvintele pera-traistă și frutescens-tufă, ramificat.

Crește ȋn Munţii Himalaya și sud-estul Asiei. Dacă este cultivată, seminţele sale se răspȃndesc rapid astfel ȋncȃt ȋn scurt timp, va ocupa zone precum margini de drum, cȃmpuri care nu au mai fost lucrate, terenuri virane din localităţi, etc.

Are flori mici, albe sau albastre-purpurii, grupate ȋn inflorescenţe de tip spic și frunze cu margini zimţate, verzi, pătate cu roșu sau de un roșu ȋnchis. Acestea emană un parfum plăcut.

Ȋnflorește ȋn perioada august-octombrie.

Ajunge la o ȋnălţime de 90 cm și ocupă circa 45 cm de jur ȋmprejur. Tulpina prezintă perișori și are patru muchii.

Planta este toxica pentru vaci și cai!

Poate cauza dermatită de contact la atingerea frunzelor sau a uleiului extras din seminte.

Perilla- cultivare

Perilla preferă soluri bogate, umede, dar bine drenate. Are nevoie de expunere directă la razele soarelui, fiind foarte rezistentă la temperaturi ridicate și secetă.

Se ȋnmulţește prin seminţe. Acestea se pot pune la ȋncolţit cu 8-12 săptămȃni ȋnainte de perioada ultimului ȋngheţ.

Este utilizată și ca plantă ornamentală, plantată masiv, de-a lungul aleilor sau ȋn ghivece.

Se cultivă două varietăţi: Perilla frutescens var. frutescens cunoscută sub numele de susan sălbatic sau busuioc chinezesc și Perilla frutescens var. crispa cunoscută și ca shiso. Prima a fost naturalizată ȋn America de Nord și este folosită pentru extragerea uleiului de perilla, ingredient important ȋn bucătăria coreană, iar a doua este prezentă ȋn bucătăria japoneză ca planta aromată.

Vezi și: Menta, una dintre cele mai cunoscute plante aromatice

Sursa foto: www.u.iplantz.com

un comentariu

  1. […] Perilla frutescens este o plantă anuală, domesticită  acum 7 mii de ani. Este originară din Asia și face parte din familia Lamiaceae, familia mentei. Se foloseste de sute de ani ȋn alimentaţie și medicina tradiţională, fiind apreciată pentru proprietăţile sale antioxidante, antitumorale și antialergice. Reprezintă… Cititi mai multe aici: Perilla, o plantă ȋntȃlnită des ȋn bucătăria asiatică […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here