Plante cățărătoare cu flori pentru grădini verticale colorate

1

Dacă nu aveți spațiu mult în curte pentru o grădină sau aveți doar o alee, nu înseamnă că nu puteți avea o grădină colorată cu flori frumoase. În această situație puteți creea o grădină verticală cu plante urcătoare care fac flori de diverse culori și parfumate.

Trebuie să știți însă că plantele cățărătoare cu flori sunt diferite din punct de vedere al tulpinii, unele sunt mai dure, mai puternice, altele mai firave. Deci dacă aveți un gard care vă displace sau nu neapărat, dacă vă doriți o grădină sădiți aproape de gard o plantă urcătoare, dar aveți grijă să o poată susține gardul, depinde foarte mult de ce tip de gard aveți și ce fel de plantă alegeți.

În continuare vă voi prezenta care sunt plantele cățărătoare cu flori care vă vor transforma un simplu gard într-o adevărată grădină verticală.

Probabil că cele mai populare și mai distinse plante cățărătoare sunt trandafirii urcători. Sunt spectaculoși pentru că în perioada de înflorire se produce o explozie de culoare care are loc atât pe orizontală căt și pe verticală, înfloresc de primăvara până toamna, dar și datorită rezistenței la ger sau îngheț. Este recomandată îndepărtarea bobocilor în primul an de viață, pentru a ajuta la dezvoltarea ramurilor principale. Pentru un rezultat garantat taiați nu doar floarea, ci și jumatate din tulpina care a purtat floarea ofilită.

trandafiri cataratori

 

Gutuiul Japonez sau Chaenomeles Japonica este un arbust de talie mică cu o înălțime cuprinsă între 100 și 150 cm. Perioada de înflorire este îndelungată, din luna martie și până în mai. Toamna, apar fructele care deși sunt comestibile, au un gust amar și sunt inferioare gutuiului. Se dezvoltă bine într-un loc parțial sau complet însorit sau chiar la umbră, în soluri fertile și argiloase. În soluri calcaroase va avea o creștere lentă.

gutui japonez

 

Hortensia cățărătoare sau Hydrangea Petiolaris crește pe garduri, pergole, pe pereții caselor și se prinde singură de cărămizi. Florile au mai multe culori: alb, albastru, roz sau roșu. Florile decorative sunt sterile. Această plantă are nevoie de apă din abundență în perioada de înflorire și de creștere. Se dezvoltă armonios în soluri fertile la semiumbră.

Hortensia Cataratoare

 

Glicina mov sau Wisteria Sinensis este originară din China și are florile în nuanțe de mov, alb sau albastru. Acestea cresc sub formă de ciorchini mari și sunt parfumate. Glicina Mov înflorește în perioada mai-iunie, preferă zonele însorite dar suportă și locurile cu semiumbră, solul trebuie să fie umed, fertil. Este rezistentă la temperaturi scăzute. Pentru această plantă este nevoie de un suport solid pentru a fi susținută.

glicina mov

 

Floarea de hârtie sau Bougainvillea este o plantă ornamentală, originară din Brazilia care se dezvoltă bine oriunde. Este denumită popular „floarea de hârtie” datorită texturii bracteelor foarte fine, asemănătoare hârtiei. Florile sunt mici, de culoare roz, violet, roșu, alb, portocaliu, galben iar tulpina poate ajunge până la 1-2 metri. Preferă temperaturile calde și este sensibilă la ger și îngheț.

floarea de hartie

 

Zorelele sau Ipomoea este originară din America tropicală. Poate ajunge până la înălţimea de 3,5–4 m, florile sunt în formă de pâlnie. Perioada de înflorire este îndelungată, din iunie până toamna târziu. Se adaptează bine în soluri însorite, calcaroase, umede. Înmulţirea se face prin seminţe semănate în perioada aprilie –mai, în cuiburi cu distanţă între ele de 30–40 cm. Ipomoea poate acoperi orice tip de gard pentru că este o plantă firavă.

zorele

 

Mâna maicii domnului sau Lonicera Japonica este originară din Asia. Florile sunt parfumate în nuanțe de alb cu galben. Înflorește în lunile iunie-august. Preferă locurile însorite, dar se poate adapta și în zonele cu semiumbră, solul trebuie să fie umed și bine drenat. Caprifoiul cum i se mai spune, poate ajunge până la o înălțime de 10 metri și este o plantă rezitentă la ger.

mana maicii domnului

 

Clematita sau Clematis este o plantă cățărătoare cu tulpina lemnoasă, deci se poate întinde pe un gard rezitent. Are flori mari simple în nuanțe de mov, roz, albastru, violet sau sub formă de stea în nuanțe de alb cu galben și alb cu mov. Înflorește în lunile mai-iunie. Planta poate crește până la 5-8 metri înălțime. Preferă locurile cu mult soare dar se adaptează bine și în zone cu semiumbră. Solurile trebuie să fie umede și bine drenate, este rezistentă la temperaturi extreme.

clematita

 

Trompeta Cățărătoare sau Campsis Radicans este originară din America și Europa. Florile sunt sub formă de trompetă de culoare portocaliu. Perioada de înflorire este din august până în octombrie. Planta poate ajunge până la o înălțime de 6-10 metri, nu este pretențioasă, se adaptază în orice tip de sol. Poate acoperi un gard mai robust pentru că tulpina este lemnoasă.

trompeta cataratoare

 

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: flickr.com, pinterest.com, havlis.cz, plantsrescue.com, galleryhip.com, modagri.gr, pflanzenpartner.de,    espacepourlavie.ca

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here