Plantele care îți colorează grădina iarna

1

Și iarna puteți avea o grădină colorată, cu flori, așa că nu aveți nici un motiv să țineți grădina anostă în perioada iernii. Sunt o mulțime de plante care vă pot colora și înveseli grădina, plante care înfloresc în această perioadă rece. Cele mai atrăgătoare culori din sezonul rece sunt galben, portocaliu, roșu și albastru de culoare intensă, aprinsă. Multe dintre aceste plante pe lângă faptul că sunt plăcute privirii, au şi un miros parfumat.

Uite cu ce plante îți poți transforma grădina într-un adevărat paradis al culorilor pe timp de iarnă!

 

 

Arbustul zânei
Este o tufă cu frunze căzătoare. La maturitate va avea o înălţime de 5 m, înfloreşte pe la mijlocul lunii decembrie până în februarie iar florile au un diametru de 2 cm şi sunt extrem de parfumate. Rezista la ger până la -15⁰C. Poate fi folosit acest arbust și ca gard viu.

Arbustul zânei
Arbustul zânei

Hamamelis
Este o specie de plantă care înflorește în perioada ianuarie-martie. Hamamelis virginiana este o excepție a acestei specii, ea înfloreşte din septembrie până în decembrie. Se dezvoltă sub formă de arbuşti sau arbori mici cu frunze căzătoare care ajung la maturitate la înălţimea de 4 m, rar 8 m (Hamamelis mollis). Are flori de culoare galbenă, portocalie sau roşie care sunt şi foarte parfumate.

Hamamelis
Hamamelis

Iasomia de iarnă – Jasminum nudiflorum
Și iasomia de iarnă este o tufă cu frunze căzătoare care poate atinge la maturitate înălţimea şi diametru de 3 m. Înfloreşte din ianuarie până în martie, florile au câte şase petale și pot fi galbene sau albe, cu diametru de 1 cm.

Iasomie de iarna
Iasomie de iarna

Călin de iarnă – Viburnum farreri
Viburnum fragrans este un arbust cu frunze căzătoare care atinge la maturitate 3 metri în înălţime şi diametru. Florile sunt parfumate și apar la noi în februarie-martie. Îi place soarele și preferă solul umed dar cu un drenaj bun.

Calin de iarna
Calin de iarna

Forsiţia albă – Abeliophyllum distichum
Arată tot ca o tufă cu frunze căzătoare și atinge 2 m în înălţime şi 1 m în diametru la maturitate. Florile albe sau roz sunt parfumate și au 1-2 cm diametru, apar de la sfârşitul lui ianuarie și până în martie.

Forsitia alba
Forsitia alba

Cimişir dulce – Sarcococca confusa
Aceste tufe au frunze veşnic verzi, 1-2 m înălţime, florile sunt mici, albe sau roz, cu un parfum dulce, apar din ianuarie până în martie. Îi plac locurile umede, umbrite.

Cimisir dulce
Cimisir dulce

Erica carnea numită şi Erica herbacea
Este o tufă pitică de maxim 25 cm înălţime. Are florile sub formă de clopoţei de 4-6 mm lungime, de culoare roz sau albe. Înflorește în ianuarie-martie.

Erica carnea
Erica carnea

Praecox Chimonanthus
Un arbust de origine chineză, a fost introdus în 1766 în Europa și este des întâlnit în grădini ca plantă ornamentală. Înflorește iarna din noiembrie până în luna martie, în funcție de climă. Florile sunt foarte parfumate, galbene, colorate roșu-brun la bază și apar înainte de frunze. Florile uscate sunt folosite în China pentru a da aromă ceaiurilor de plante și ca potpourri.

Praecox Chimonanthus
Praecox Chimonanthus

Trandafirul Crăciunului -Helleborus Niger
Spânzul este o plantă care înflorește în grădină iarna. Florile pot avea mai multe nuanțe respectiv vișiniu și verde deschis, bej, crem, roz perlat și roz aprins. Parfumul este subtil dar aerul rece de iarnă îl  face mai pregnant și îi intensifică aroma.

Trandafirul craciunului
Trandafirul craciunului

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto:   wordpress.com,  baumschule-horstmann.de,  frenchgardening.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here