Proprietarii de apartamente din Cluj au două variante: ori termoficare, ori centrală de bloc

1
centrala apartament

Primarul Emil Boc a spus că centralele de apartament poluează și nu mai sunt acceptate. ”Am propus să nu mai fie aprobate centrale termice de apartament și să facem și o Hotărâre de Consiliu local, dar până atunci noi impunem la toate construcțiile de blocuri realizate acum, adică mai mult de 6 apartamente, cerem să se facă centrale de bloc. Vrem să venim în sprijinul direcției verzi. 

Acest lucru îl cerem la fiecare proiect. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat primarul Emil Boc.

Vezi și Ministrul Mediului, Tanczos Barna nu mai vrea centrală de apartament în blocurile noi

Practic toate blocurile noi vor trebuie fie să se lege la sistemul de termoficare, fie să aibă centrală comună de bloc. Lucrurile vor fi reglementate prin hotărâre de consiliu local.

Asociaţia Energia Inteligentă a precizat că blocurile care doresc instalarea de cazane murale în fiecare apartament trebuie să utilizeze cazane cu tiraj forţat în configuraţia C4, care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.

Pentru astfel de investiții, coșurile de evacuare sunt supuse autorizării şi proiectării construcţilor şi costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje şi mai multe scări).

VEZI CÂT COSTĂ UN PURIFICATOR DE AER CAPABIL SĂ DISTRUGĂ CORONAVIRUS

În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1. ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.”

Un alt act normativ Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin 2: „În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.”

Acum, coșurile de fum sunt scoase în afara casei, la nivelul apartamentului.

un comentariu

  1. […] Primarul Emil Boc a spus că centralele de apartament poluează și nu mai sunt acceptate. ”Am propus să nu mai fie aprobate centrale termice de apartament și să facem și o Hotărâre de Consiliu local, dar până atunci noi impunem la toate construcțiile de blocuri realizate… Cititi mai multe aici: Proprietarii de apartamente din Cluj au două variante: ori termoficare, ori centrală de bloc […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here